Mircea Fechet (Ministerul Mediului), după inundațiile de la Galați: Va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Slobozia Conachi este localitatea din județul Galați lovită de viituri pentru a doua oară în 11 ani. În acest context, ministrul Medului, Mircea Fechet atrage atenția cu privire la ”regândirea” modului în care ”trebuie să ne pregătim pentru astfel de dezastre”.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a afirmat că trebuie regândit modul în care trebuie să ne pregătim pentru dezastre, cum este cel prin care trec județele Galați și Vaslui, în contextul în care localitatea Slobozia Conachi a mai fost inundată și în septembrie 2013, iar potrivit datelor oficiale, 5.400 de case și peste 20.000 de oameni au fost evacuați, iar din nefericire au fost înregistrate și victime omenești, 6 morți și o persoană care încă este dată dispărută.

Citește și: Autoritățile vasluiene solicită aviz pentru a declara stare de urgență la nivelul județului

”Mă aflu acum în comuna Corbu, în județul Galați, iar de aici voi merge în comuna Corod. Slavă Domnului că nu mai plouă. Asta înseamnă că apele se retrag și Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu colegii de la Apele Române, cu autoritățile publice locale, cu voluntarii și cu oamenii afectați s-au apucat să scoată apa și mâlul din case și din curți, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă la momentul acesta, că oamenii au alimente și apă potabilă și că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit.

Deocamdată, nu există astfel de informații preliminare. Comisiile de evaluare ale primăriilor merg din casă în casă și verifică exact care este paguba fiecărei gospodării”, a declarat Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Citește și: Boloș și măsurile de dreapta în cazul inundațiilor. Tu plătești asigurare, iar Guvernul le face case celor fără asigurare... în același loc unde s-au mai produs inundații

Fechet: Există localități profund afectate

Ministrul a adăugat că, la ora actuală, a fost depășit momentul critic, iar meteorologii au ridicat toate avertizările de ploi emise pentru zonele afectate de inundații.

”Am depășit momentul care ne-a dat ceva de furcă. Azi-noapte am mai avut precipitații însemnate în județul Galați și în județul Vaslui, însă începând cu ora 10:00, astăzi dimineață, colegii de la ANM au dispus ridicarea tuturor codurilor, neavând nici Cod galben aici, în județul Galați, județul cel mai afectat.

Noi trebuie să fim alături de oameni, nu avem niciun motiv să nu dăm ochii cu ei. Oamenii spun că astfel de ploi și astfel de inundații nu au mai văzut vreodată și am vorbit cu foarte mulți oameni în vârstă.

Mă asigur că toți primarii sunt coordonați cu colegii de la Apele Române pentru a interveni acolo unde e cazul și pentru a ne asigura că toate utilajele, toate echipamentele și oamenii sunt pregătiți să intervină.

Există localități profund afectate unde au existat lucrări ample de regularizare sau de decolmatare, lucrări care însă nu au fost suficiente, având în vedere volumul precipitațiilor nemaiîntâlnit”, a afirmat ministrul Mediului.

Citește și: Cod roșu de viituri pe râurile Bârlad și Prut, până marți la prânz. Restul Moldovei, sub avertizare Cod portocaliu și galben

Fechet: Va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre

Astfel, în opinia ministrului, modul în care au autoritățile locale și centrale se pregătesc pentru fenomene meteorologice și hidrologice extreme trebuie regândit.

”Eu cred că trebuie să discutăm din ce în ce mai serios în viitor, respectiv despre faptul că incidența, frecvența, dar mai ales amploarea fenomenelor meteo extreme, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente, va crește în următorii ani.

Va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că am constatat că și acolo unde noi ne consideram pregătiți, adică totul era făcut ca la carte, toate cursurile de apă erau pregătite pentru a prelua un volum de apă comparabil cu cel de la inundațiile din 2013, se pare că și în acele locuri, din nefericire, am avut un impact semnificativ al acestor precipitații”, a menționat demnitarul.

Șase persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din ultimele zile, iar sute de case au fost afectate de viituri în județele Galați și Vaslui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel