Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunţ despre poluarea Mării Negre după distrugerea barajului Nova Kahovka

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Apa Mării Negre în zona litoralului românesc este sigură pentru îmbăiat, afirmă Mircea Fechet, ministrul Mediului. 

Ministrul mediului, Mircea Fechet, afirmă că nu există niciun indiciu cu privire la un eventual pericol în România după distrugerea barajului Nova Kahovka de pe râul Nipru, în Ucraina. El spune că toţi parametrii măsuraţi sunt în limitele normale pentru această perioadă, iar specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie afectate este minim.

Ministrul s-a întâlnit vineri cu autorităţile responsabile de monitorizarea şi protecţia apelor Mării Negre. El a dat asigurări că vor fi intensificate determinările fizico-chimice atât la staţiile hidrometrice de coastă, cât şi în larg. Vor continua, de asemenea, monitorizările microbiologice zilnice, pentru a se identifica orice eventual risc pentru sănătate. Ulterior, ministrul Mircea Fechet a avut un dialog, prin teleconferinţă, pe acelaşi subiect, cu omologul bulgar, Iulian Popov, care a precizat că specialiştii bulgari au ajuns la concluzii similare cu cele ale experţilor români.

Cei doi responsabili au convenit că autorităţile din cele două ţări să facă schimb de informaţii şi să colaboreze de fiecare dată când situaţia o va impune, scrie Rador.

Partea bulgară afirmă acelaşi lucru 

În prezent, nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre în Bulgaria, a anunţat Ministerul bulgar al Mediului şi Apelor, care publică zilnic pe site-ul său informaţii despre posibilele daune aduse mediului după distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, în Ucraina.

Observaţiile prin satelit şi modelarea matematică a curenţilor de apă nu au dat până acum niciun motiv de îngrijorare. Atât curenţii de apă de coastă, cât şi cei din interiorul ţării, sunt monitorizaţi. Monitorizarea apelor mării este coordonată împreună cu Ministerul Turismului în vederea asigurării unui sezon turistic fără probleme, a precizat Ministerul Mediului.

În situaţiile care necesită o monitorizare precisă a bazinului Mării Negre, Centrul Integrat de Management şi Monitorizare a Zonelor Costiere de la Academia Navală Nikola Vaptsarov din Varna monitorizează în timp real şi vizualizează procesele din Marea Neagră, şi în acelaşi timp prezice direcţia de mişcare a poluanţilor plutitori şi deversărilor, a mai spus ministerul, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel