Fostul preşedinte al PSD, candidat la Preşedinţia Româniai, Mircea Geoană este în pericol ca, la debutul sesiunii de primăvară a activităţii parlamentare, să îşi piardă fotoliul de şef al Senatului, în timp ce soţia sa, Mihaela Geoană, ar putea rămâne fără preşedinţia Crucii Roşii.
Motivul e acela că mandatul de patru ani al soţiei şefului Senatului expiră în aprilie, iar şansele de a prinde un nou mandat sunt destul de firave, existînd informaţii că, la nivelul Puterii, s-a dat un veritabil consemn în acest sens: fără Mihaela Geoană la viitorul congres. Mai ales că, acum doi ani, Mihaela Geoană a fost acuzată explicit că a implicat Crucea Roşie în campania electorală a soţului, după cum scrie inpolitics.ro.
Mihaela Geoană a devenit şefa Crucii Roşii România într-un moment când guvernul Tăriceanu rezista în Parlament cu ajutorul partidului condus de soţul ei, iar congresul din aprilie 2007 nu a fost deloc scutit de suspiciuni privind manevre politice în favoarea actualului preşedinte. Mihaela Geoană a fost, astfel, propusă la preşedinţie de către Luana Minea, şefa Crucii Roşii Braşov, dar şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, ceea ce contravine statutului organizaţiei, potrivit căruia membrii salarizaţi ai conducerii nu pot fi implicaţi politic. Congresul respectiv a avut loc tot la Braşov, iar de organizarea lui s-a ocupat în principal filiala locală. Un rol important l-a avut însă, potrivit presei vremii, şi secretarul general de atunci al PSD, Titus Corlăţean, cel care i-ar fi netezit drumul doamnei Geoană prin tot felul de acţiuni filantropice susţinute de apropiaţi ai partidului, ca şi preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, însărcinat de Mircea Geoană personal să vegheze la buna desfăşurare a congresului. Un cuvânt greu de spus l-a avut, se pare, şi tatăl lui Mircea Geoană, fost vicepreşedinte al Crucii Roşii în regimul comunist, el decedând, însă, după alegerea norei în funcţie.
Contactată de Inpolitics, Minea a declarat, azi, că e gata să o propună din nou pe Mihaela Geoană la preşedinţie, dacă aceasta îşi va da acceptul: ”În acest moment au loc alegerile în filialele judeţene, congresul urmând să fie organizat undeva prin martie-aprilie. Dacă doamna Geoană vrea un nou mandat, filiala noastră e gata să o susţină, deocamdată nu am discutat despre acest aspect. Cred, însă că un eventual refuz al domniei sale ne-ar crea probleme, pentru că ar trebui să găsim o personalitate de acelaşi calibru, care să aibă o activitate recunoscută în domeniul ONG-urilor”.
Minea crede că nu ar fi foarte simplu ca liderii puterii să manevreze voturile, la congres, împotriva Mihaelei Geoană: ”În principiu ar fi destul de greu, pentru că cei care votează şi aleg preşedintele sunt şefii de filiale, care sunt apolitici, deci nu prea văd cum ar putea fi influenţaţi din exterior”.
Cum aceleaşi principii s-au aplicat şi la precedentul congres, cu disputele de rigoare, nu e exclus ca pârghiile politice să funcţioneze din nou, de astă dată în sens invers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu