Mircea Geoană: „Așa este Putin în afara camerelor tv”. Ce spune despre ipoteza unui nou război mondial și pacea finală

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Geoană explică de ce nu va fi un conflict mondial, dar și de ce e important ca Occidentul să susțină Ucraina în luptele sale cu Federația Rusă.

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, a vorbit cu Cătălin Măruță, în cadrul podcastului său, despre ultimele evenimente de pe scena internațională. Cu un conflict la granița României și cu un altul mai sângeros în Orient, Mircea Geoană liniștește spiritele în ceea ce privește ipoteza unui Al Treilea Război Mondial.

„Nu este nimic mai important decât pacea. Este cel mai prețios lucru. Pace, securitate, nu poți face nimic fără pace. Este foarte important să încurajăm o acțiune tot diplomatică. Doar că, atunci când ai o țară care vrea să-și apere libertatea și existența, aceștia fiind ucrainenii, și ai și o țară care are speranța că îi poate frânge pe primii... dar tot la pace se va ajunge. Jobul meu presupune pacea cât mai rapidă și neescaladarea conflictului actual în ceva și mai mare.”

De ce Occidentul susține Ucraina

„Pe de o parte, ucrainenii au tot dreptul să-și apere țara, altfel îi invităm pe ruși și alții ca ei să invadeze peste tot. Trebuie să spui undeva că treaba asta nu e posibilă. Nici rușii nu au resursele să se ia cu noi, vine și Suedia, suntem un colos. A vrut domnul Putin mai puțin NATO, a primit mai mult NATO, a vrut mai puține trupe NATO în țările din est, are mai multe trupe în țările din est. A vrut o Ucraină pe care a vurt s-o ia în sfera de influență, are o Ucraină care se bate cu vitejie pentru soarta ei.”, a spus Mircea Geoană, în cadrul podcastului.

Cum este Putin când nu este în fața camerelor

„L-am cunoscut pe Putin de două ori. El e foarte „uscat”, nu face „floricele”, e foarte plat în ceea ce spune, nu emană niciun fel de emoție. Îmi aduc aminte că vorbea despre cât de periculoasă e UE. Și că de fapt problemele din Ucraina au pornit de la UE, spunea el. 

Nu este risc de război în România, în nicio direcție. Nu este risc militar, de securitate, în România. Lumea să aibă încredere că NATO își face treaba și nu ascund faptul că și eu vreau să-mi țin țara cât mai protejată. ”

Nu e risc de război în România

„Adevărul e altul, adevărul e că în istorie sunt perioade lungi de liniște, cum a fost între căderea comunismului și războiul din Ucraina din 2014. Mulți au crezut că după 1990 ar urma o lungă perioadă de pace, că toată lumea va merge cu Occidentul, cu democrația, că va fi capitalism de piață, toate lucrurile astea. Ne-am înșelat pentru că competiția dintre state e exact ca cea dintre oameni, nu se oprește niciodată.  Acum trăim un moment în care regula stabilită de americani după Al Doilea Război Mondial este contestată violent de țări precum Rusia și China care încearcă să-și facă propriul lor sistem de influență.”

Al Treilea Război Mondial nu se va întâmpla

„Nu o văd pe asta cu Al Treilea Război Mondial. Când lumea spune că e competiție între Marile Puteri cred că ar trebui să fie mult mai puțin îngrijorați de un alt război mondial, că e vorba despre supremație tehnologică. Cred că aici e miezul problemei. Cine are tehnologie are economie mai bună, armata mai bună, are de toate.”, a încheiat Mircea Geoană, în cadrul podcastului.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel