EXCLUSIV  Mircea Geoană: Bucureştiul, locul în care se coc decizii foarte importante pentru summit-ul NATO 2023 de la Vilnius

Captură video
Captură video

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, într-un interviu exclusiv acordat DC NEWS şi Defense Romania, că Bucureştiul, gazda unei ministeriale NATO, este locul în care se coc decizii foarte importante înaintea summit-ului NATO din 2023, de la Vilnius. 

Întrebat ce obiective are România în cadrul ministerialei NATO de la Bucureşti, Mircea Geoană a spus că "este o ministerială importantă, dar este un punct de reper între Summit-ul de la Madrid, de vara trecută, şi cel de la Vilnius, de vara viitoare. Într-un fel, este cea mai importantă întâlnire politică pregătitoare pentru Vilnius". 

"Este important ca la Bucureşti să luăm de o manieră foarte pragmatică deciziile luate de liderii noştri la Madrid, concept strategic, prezenţă pe flancul estic, sprijin pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, Georgia, Bosnia, chestiuni legate de rezilienţă, de inovaţie şi noi tehnologii, şi să folosim cele două zile de lucru intens de la Bucureşti, pentru ca la Vilnius liderii noştri să poată să spună că s-au făcut progrese faţă de Madrid. Deci Bucureştiul este un loc în care se coc decizii şi mai importante din vara lui 2023, de la Vilnius", a mai precizat secretarul general adjunct al NATO. 

România va participa la G7+

"La Madrid s-a recunoscut importanţa strategică a Mării Negre. Ne aşteptăm ca Marea Neagră să fie unul dintre subiectele centrale şi în cadrul acestei reuniuni?", a întrebat Tudor Curtifan, redactor şef Defense Romania. 

"Trebuie să fim extrem de convinşi de faptul că există o situaţie care necesită atenţie şi vigilenţă permanentă şi sunt absolut convins că ce se întâmplă acum în Bucureşti, şi în plan politic, cu foarte multe întâlniri bilaterale, este şi o formă de a face diplomaţie bilaterală şi multilaterală. Ce mă bucură este invitaţia ministrului de Externe german la G7+. Acolo, liderii ţărilor din G7, împreună cu ţările de pe flancul estic şi cu donatorii principali, se vor gândi la reconstrucţia Ucrainei şi cum să realizeze o legătură mai directă între securitate şi prosperitate", a replicat Mircea Geoană. 

Youtube video image

Liderii NATO, la București. Chirieac: S-a rostit un cuvânt cheie în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina

NATO va continua să sprijine Ucraina, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, aflat la București.

Întrebat dacă este de părere că abordarea lui Jens Stoltenberg este cea corectă, Bogdan Chirieac și-a exprimat punctul de vedere: „Cred că da. Și mai este un lucru important. S-a rostit cuvântul pace. Mai exact: „negociere pentru pace”. Mi se pare esențial acest lucru pentru că acum șase luni nu se vorbea despre așa ceva. Acum se discută aproape termenii de pace și anume că pacea se poate face în funcție de situația de pe câmpul de luptă și „nu îl vom lăsa pe Vladimir Putin să câștige acest război”.

Pacea cred că este cuvântul esențial care reiese din această conferință de securitate de la Munchen care se desfășoară în același timp cu Forumul Aspen unde avem șansa să-i avem pe Mircea Geoană și Jens Stoltenberg. Jens Stoltenberg a dat un mesaj de forță și unitate pentru NATO”.

Declarațiile au fost făcute pentru Antena 3 CNN.

Ţările membre ale NATO vor continua să sprijine Ucraina pe parcursul acestor luni dificile, a declarat marţi ministrul de externe britanic James Cleverly, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică, organizată la Palatul Parlamentului.

„Îl vedem pe Vladimir Putin încercând să folosească livrările de energie ca pe o armă chiar de la începutul acestui conflict, a spus şeful diplomaţiei britanice, potrivit căruia ruşii ţintesc deliberat infrastructura civilă din Ucraina.

La rândul său, ministrul de externe italian Antonio Tajani a subliniat că „nu există pace fără justiţie pentru poporul ucrainean.

„Trebuie să lucrăm pentru pace, dar atât timp cât Ucraina este invadată va fi dificil de stat la masa negocierilor. Acum înfrângerea Ucrainei înseamnă capitulare şi aceasta nu înseamnă pace, a afirmat el.

Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM) se desfăşoară în perioada 27 - 29 noiembrie, iar Ministerul român de Externe este co-organizator.

Este pentru prima oară când evenimentul - care începând din 2009 se desfăşoară o dată sau de două ori pe an - are loc în Europa de Est. Precedenta ediţie a avut loc la Washington.

De asemenea, tot în aceste zile, Institutul Aspen România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States, cu sprijinul NATO, Comisiei Europene și USAID, organizează cea de-a 11-a ediție a evenimentului Aspen - GMF Bucharest Forum 2022: A World in Flux - Towards a New European Architecture, cel mai amplu eveniment public internațional cu tematică geopolitică și geoeconomică găzduit în România, la București, în zilele 29-30 noiembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel