Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că greul încă nu a trecut și suntem în continuare în război energetic.
Publicitate
Invitat la Conferința „Energia verde–sustenabilitate și securitate energetică; soluții de evitare a crizelor”, Mircea Geoană a explicat că sectorul energetic are o caracteristică aparte a complexității și că am avut noroc în această iarnă de temperaturi ridicate în Europa.
„Este clar că suntem într-o perioadă care va rămâne foarte volatilă și foarte plină de neprevăzut. Uitați-vă că, în primul rând, crezi că ai scăpat de pandemie și vine războiul, apoi crezi că războiul se stabilizează și apare o criză financiară. În spate, este o evoluție tehnologică fără precedent. Deci trebuie să fim pregătiți ca societate, ca cetățeni, companii, ca guvern și autorități publice, civice sau private să trăim într-o perioadă de incertitudine pronunțată.
Ceea ce vedem că se întâmplă, inclusiv în România, în Europa, în NATO, la nivel mondial, este o nouă relație între securitate și economică. Securitatea economică și reziliența devin elemente pe care guvernele și sectorul privat încep să le cuantifice într-un fel. Ca om care, în tinerețea mea revoluționară, înainte de 1989, a lucrat în sectorul energetic, aș spune că zona energiei este cea mai complexă din toate aceste sectoare energetice care și ele se află în fața aceleiași dileme: cât sacrific din profit pentru securitatea economică?”, a transmis înaltul oficial NATO.
„În zona energiei există un lucru și mai complex. Trebuie să găsim un just echilibru între problema securitate vs. competitivitate, dar trebuie să avem și un răspuns la sustenabilitate. Este o revoluție a tehnologiilor verzi. Dar avem și un element de volatilitate suplimentară față de orice alt sector. Așadar, ai într-un fel o situație foarte complexă în care aceste patru dimensiuni trebuie să găsească un răspuns, de unde și complexitatea tratării acestui subiect.
Să nu credem cumva că riscurile cu privire la situația energetică și a costurilor energiei s-au terminat odată cu trecerea iernii. Am avut noroc de o iarnă relativ blândă și că la nivelul economiei chinezești a existat o încetinire pronunțată, iar cererea de energie a fost mai redusă. Nimeni nu ne poate garanta că nu o să avem o vară călduroasă și o iarnă 2023-2024 foarte friguroasă. Iar China își ia măsuri pentru a crește economic din nou. Toate semnalele pe care le avem indică să nu ne culcăm pe o ureche. Greul încă nu a trecut. Războiul energetic continuă”, a conchis Geoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu