Mircea Geoană exclude orice negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre

Mircea Geoană exclude orice negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre
Mircea Geoană exclude orice negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre, după ce Rusia a cerut ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din ţările care au aderat la această alianţă după 1997, menţionând explicit România şi Bulgaria.

Lista cuprinde în total 14 ţări din fostul bloc comunist.

Răspunsul nostru a fost şi rămâne la fel de clar şi de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul ţărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, în funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO, a scris oficialul pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat vineri că garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ încetarea extinderii blocului militar şi revenirea la graniţele sale din 1997, precum şi plecarea forţelor NATO din ţările care au aderat după acest an, între care România şi Bulgaria.

Nu este problema Federaţiei Ruse

Nu este problema Federaţiei Ruse, aşa cum noi nu spunem Federaţiei Ruse unde să îşi pună sau să nu îşi pună propriile forţe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federaţiei Ruse este că e totalmente anacronic şi este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poţi să ameninţi cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent şi democratic din Europa, a adăugat Mircea Geoană.

Aceasta este linia cu adevărat roşie

Aceasta este linia cu adevărat roşie, nu cea pe care o spune şeful diplomaţiei de la Moscova, a insistat oficialul NATO. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut o întâlnire de o oră şi jumătate vineri, la Geneva, la finalul căreia au declarat amândoi, în conferinţe de presă separate, că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra cererilor Moscovei cu privire la arhitectura de securitate europeană, după care va avea loc o nouă întâlnire la acelaşi nivel, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Chirieac: Rusia caută pretexte pentru a invada Ucraina. România trebuie să facă un singur lucru

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația tensionată de la granița Ucrainei, după discuția de astăzi dintre SUA și Rusia. 

"Cerem oficial retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria", este mesajul Rusiei. Mircea Geoană a reacționat transmițând că "este treaba NATO unde şi în ce configurație ne aşezăm prezența militară în ţările membre. Nu este problema Federaţiei Ruse".

Întrebat la ce am putea să ne așteptăm după discuțiile dintre SUA și Rusia, de la Geneva, care pare să fi eșuat, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "În realitate, este un eşec (n.r. discuţia dintre SUA și Rusia). Partea pozitivă este că au stabilit să continue negocierea. De ce spun că este un eşec... Nu plec de la cerinţa de neîndeplinit a Rusiei şi anume să ceară NATO să retragă trupele din anumite state. Că, astăzi, cere să le retragă din România şi Bulgaria, mâine, cere să le retragă din Republica Federală a Germaniei. Nu despre asta este vorba. Întâlnirea a eşuat fiindcă era programată 2 ore şi a durat oră şi jumătate. În termeni diplomatici, este clar că nu a existat un dialog real". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel