Mircea Geoană: Lucrăm la completarea stocurilor de echipament și muniții. O ocazie de a crea job-uri în economie

La o întâlnire cu jurnalişti din România şi Bulgaria, desfăşurată la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o serie de declaraţii importante despre viitorul nivel al ţintei din PIB pentru apărare în ţările membre ale Alianţei.

“Ne pregătim de Summitul de la Vilnius, el va avea o dimensiune geografică evidentă, dar acolo se va mai întâmpla ceva: vom intra în etapa noilor angajamente ale Alianţei cu privire la investiţia în apărare şi descurajare, a spus Mircea Geoană. În Ţara Galilor, în 2014, a existat acel  Defence Investment Pledge de 2 la sută. Ne aşteptăm ca la Vilnius să existe, pentru următoarea perioadă de timp, o reconfirmare mai ambiţioasă a investiţiilor în apărare şi descurajare, Nu putem anticipa ceea ce vor decide aliaţii, dar în mod sigur 2 la sută va fi, prbabil, baza şi nu maximum-ul. Va fi un element de recunatificare a investiţiilor în apărare şi descurajare.

Secretarul General şi noi toţi lucrăm foarte mult la completarea stocurilor de echipament şi muniţii, pentru că o lecţie învăţată din războiul început de Rusia în Ucraina este că avem nevoie de o bază industrială capabilă să producă mai mult, mai robust şi pe termen lung. Și mai diversificat. De aceea, NATO este singurul loc în care 32 de naţiuni aliate au, în mod transparent, prin procesul de planificare militară al NATO, vizibilitate pentru industie.

Pentru că industria de apărare din toate ţările mai mari, mai mici, spune un singur lucru: să nu păţim ca la pandemie şi să avem o nevoie o dată, în cazul nostru războiul din Ucraina, şi după aceea nevoile să rămână la un nivel în care nu putem să angajăm, nu putem să luăm credite, nu putem să amplificăm producţia şi să diversificăm producţia, dacă nu avem predictibilitate şi claritate. NATO este singurul loc unde industria poate să capete vizibilitate cu privire la nevoile noastre şi, evident, sunt şi nevoi legate de capacităţi de a avea standarde, inclusiv chestiuni legate de stocurile NATO, care trebuie, în mod evident, să fie revizitate în funcţie de noile realităţi”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană, cu gândul îndreptat în primul rând la România, a ţinut să precizeze: “Nu vă ascund că, pentru mine şi pentru Secretarul General, este foarte important ca şi ţările cu industrie de apărare şi cu sisteme de inovare mai puţin robuste să aibă o parte de uzufructare a acestor noi investiţii. De aceea, apelez la cei care fac parte din ţările mai nou venite în NATO, la ţările care nu au pieţe financiare de risc foarte profunde sau universităţi foarte bogate sau un sistem de inovare foarte-foarte amplu, să folosească această oportunitate pentru a putea să creeze noi capabilităţi şi – de ce nu? – greenfield investments în industria de apărare de ultimă generaţie. Ar fi o ocazie foarte bună de a crea job-uri şi de a putea să creştem pe lanţul trofic al sofisticării economiilor noastre”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel