Mircea Geoană, membru PSD încă şapte zile

Geoana1_agerpres_ad00c282bb_thumb_630_380
Geoana1_agerpres_ad00c282bb_thumb_630_380

Mircea Geoană mai este membru PSD încă şapte zile. Comitetul Executiv Naţional va discuta şi va vota, marţi, 22 noiembrie, excluderea lui Mircea Geoană din partid.

Deşi i-a fost promisă susţinere din teritoriu, deşi a sperat că liberalii îl vor consilia pe liderul social-democraţilor pentru a renunţa la excludere şi pentru a găsi o soluţie constructivă, deşi chiar şi Adrian Năstase şi Ion Iliescu au spus iniţial că nu ar trebui exclus din partid, Mircea Geoană a rămas fără sprijin şi va trebui să se despartă de social-democraţi în mai puţin de o săptămâna.

Mircea Geoană ar fi putut să renunţe la funcţie dacă şi-ar fi dorit cu adevărat să rămână membru PSD. A preferat funcţia. Ar fi putut, când a văzut că rămâne fără susţinere politică, să-şi înainteze demisia din partid atunci când a văzut că în Comisia de Integritate s-a decis înaintarea către CEx a propunerii de excludere. A preferat contrariul, a preferat să-l conteste pe preşedintele comisiei de etică, să ceară o nouă şedinţă a comisiei, să acuze conducerea partidului de lipsă de democraţie.

Geoană speră că nu va fi exclus din partid şi spune că este acuzat pe nedrept. Probabil simte ceea ce a simţit Gabriel Oprea când a fost la un pas de a fi exclus din partid acuzat fiind, la fel ca Geoană, de indisciplină.

El trece prin ce a trecut Gabriel Oprea în 2009 şi ar trebui să-i fie familiară procedura aplicată în cazul său. În 2009, preşedinte al PSD fiind, Geoană i-a retras sprijinul politic ministrului de Interne de la acea dată, Gabriel Oprea. A anunţat acest lucru din America. După sosirea în ţară, Geoană decide excluderea lui Oprea din partid motivând că acesta se opune hotărârilor partidului.

Mai hotărât decât Geoană, fostul lider al PSD Ilfov demisionează de la conducerea ministerului de interne imediat ce i se aduce la cunoştinţă că nu mai este susţinut politic de partidul său. Urmează demisia din PSD Ilfov şi, înainte de întrunirea BPN al PSD, când ar fi trebuit votată excluderea sa din partid, Oprea îi transmite preşedintelui PSD demisia sa din partid.

Dacă doream sa fiu aparat ca la Termopile, sunt convins ca cei mai multi dintre colegii mei de la Ilfov ar fi stat alaturi de mine, umăr la umăr, în orice as fi decis să întreprind, stiind cu totii ca urmeaza o cauza dreapta, ca întotdeauna. Nu vreau sa supun echipa pe care am format-o, organizatia pe care am condus-o, presiunilor venite de la centru si amenintarilor cu dizolvarea.

Pentru ca sunt un om responsabil, asa cum am demisionat din functia de ministru al Administratiei si Internelor, pentru a nu periclita guvernarea si stabilitatea tarii, asa cum am demisionat din functia de Presedinte al PSD Ilfov, pentru a nu pune organizatia în situatia de a se opune deciziilor conducerii partidului, am hotarât sa demisionez din calitatea de membru al Partidului Social Democrat, preciza Gabriel Oprea în scrisoarea de demisie transmisă lui Geoană.

După ce a făcut parte din cel mai mare partid politic, din cel mai mare grup parlamentar, după ce a condus şi ridicat printre organizaţiile fruntaşe filiala PSD Ilfov, demisionând din partid Oprea devine primul parlamentar independent. Este urmat la scurt timp de senatorul Anghel Iordănescu şi de alţi parlamentari social-democraţi şi liberali nemulţumiţi de politica din partidul din care proveneau şi împreună cu aceştia formează grupul parlamentarilor independenţi.

La numai un an de la demisia din PSD, Gabriel Oprea îşi face propriul partid, Uniunea Naţională pentru Progresul României, iar într-un an şi jumătate strânge peste 250.000 de membrii şi peste 250 de primari care vor candida la alegerile locale sub sigla progresiştilor. După înfiinţarea partidului, Curtea Constituţională recunoaşte grupul progresiştilor, iar în prezent acesta numără 31 de senatori şi deputaţi. UNPR susţine guvernul şi face parte din Coaliţia de guvernare.

Mircea Geoană nu a avut puterea de a renunţa la funcţie aşa cum a facut-o Gabriel Oprea şi cel mai probabil va fi exclus din partid. A spus că nu se va retrage din viaţa politică, rămâne de văzut ce va face în continuare fostul preşedinte PSD, care vor fi deciziile sale politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel