Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, anunţă reaşezarea pieselor pe harta geopolitică a Europei, cu transformarea României într-un nou centru de greutate.
"Dacă reușim să ajutăm Ucraina să vină către familia europeană, înseamnă că Moldova vine către Europa, Georgia vine către Europa și pentru prima dată în istoria națională a acestei țări, numită România, nu vom mai fi o țară de frontieră, ci noul centru de greutate al Europei. Este important, dincolo de acest război, pentru că se reconfigurează Europa”, a explicat Mircea Geoană la Digi24.
"Ne interesează foarte mult Republica Moldova, este o țară care are nevoie de sprijin acum și inclusiv la Washington, la Bruxelles, în jobul meu în relația cu Parisul, în relația cu toate capitalele mari pledez pentru cauza R. Moldova, pentru că pentru o țară ca Republica Moldova o șansă de a evada din blestemul geografiei și a reveni către Europa civilizată și către noi toți apare de două ori pe secol. Din nou, cărțile se reașează în Europa și dincolo de Ucraina, care este o piesă grea și importantă pe tabla de șah, este foarte important pentru noi, ca Alianță, și pentru noi, ca români, să fim siguri că și Republica Moldova vine către Europa și Georgia, cabluri, submarine de gaze, de curent continuu, de fibră optică”. a mai declarat Geoană.
Republica Moldova vrea să adere "cât mai curând posibil" la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la o decizie "în următoarele câteva luni" cu privire la deschiderea negocierilor, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenţiei France Presse.
"Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democraţia doar dacă facem parte din UE", a declarat Maia Sandu, cu câteva zile înaintea unei manifestaţii proeuropene, ce va fi urmată de un summit european inedit la Chişinău.
Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, vede intrarea sa în UE ca pe singura garanţie că nu va fi următoarea ţintă a Rusiei, după invazia Moscovei în Ucraina.
"Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani şi noi trebuie să ne protejăm", a afirmat preşedintele moldovean (50 de ani) în marja summitului Consiliului Europei, care s-a încheiat miercuri în Islanda.
În februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat pentru a răsturna puterea aleasă legitim de la Chişinău.
Aflată la putere din 2020, preşedinta Republicii Moldova - cea mai săracă ţară din Europa, scrie AFP - a lansat un apel la desfăşurarea unei ample manifestaţii pro-UE duminică la Chişinău, destinată să arate sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.
"Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru şi alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă şi ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi toţi", a afirmat prima femeie care conduce Republica Moldova, din care o regiune întreagă, Transnistria, este de fapt sub control rusesc, notează France Presse.
Invazia în Ucraina a generat ipoteza până atunci foarte improbabilă a unei aderări a Ucrainei şi Republicii Moldova într-un interval de timp mai apropiat.
"Credem că aderarea este un proiect realist şi noi ne-am bucura ca aceasta să se facă cât mai curând posibil", a afirmat Maia Sandu pentru AFP, sperând "să existe o decizie cu privire la deschiderea negocierilor în lunile următoare", scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News