Mircea Geoană: România, Bulgaria şi Turcia trebuie să găsească echilibru cu Rusia în Marea Neagră

Foto: Captură video Dobrogea TV
Foto: Captură video Dobrogea TV

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, transmite că România, Turcia şi Bulgaria sunt nevoite să găsească un echilibru cu Rusia în zona Mării Negre. 

Mircea Geoană a vorbit despre problemele comerciale şi alimentare cauzate de blocada rusă asupra porturilor ucrainene. "Situaţia în Marea Neagră este complicată. Asistăm la o blocadă de facto a porturilor ucrainene. Chiar dacă nu au resurse să ocupe Odesa, economic vorbind, au paralizat Odesa, pentru că, blocând exporturile, acest lucru creează dificultăţi foarte importante", a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

"Şi noi avem interese economice în Marea Neagră, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Portul Constanţa, care e în clipa de faţă un port colosal de important strategic şi comercial, colosal de important, şi poate că şi pentru Bulgaria şi pentru Turcia, fiind ţări NATO, noi suntem într-un fel cele mai relevante ţări din punctul de vedere al găsirii unui echilibru între Federaţia Rusă şi NATO în Marea Neagră. Pe noi ne interesează în primul rând, ca NATO, să păstrăm libertatea de navigaţie şi de comerţ", a argumentat Mircea Geoană, menţionând actualele probleme privind exporturile şi riscurile referitoare la cria alimentară.

Deblocarea porturilor ucrainene

"Sunt discuţii care au loc în acest moment, poate se va ajunge la o soluţie (pentru deblocarea porturilor ucrainene - n.red.), dar vorbind de partea de teritoriu NATO, noi suntem în clipa de faţa garantorii libertăţii de navigaţie şi comerciale în zona NATO a Mării Negre. Şi de aceea această zonă, în opinia mea, va căpăta o relevanţă şi mai mare, pentru că Ucraina va trebui să respire economic undeva. (...) Estimarea mea e că Ucraina, şi în partea de reconstrucţie, îi vom ajuta să se reconstruiască, şi de asta poate că în această dramă există şi o linie mai optimistă la orizont, când se va aşeza puţin, şi se va aşeza, chiar dacă va mai dura, reconstrucţia Ucrainei va face ca această zonă a Europei, această parte a Mării Negre, această parte a sud-estului european să fie extrem de importantă strategic şi economic. Şi poate că şi dificultăţile de infrastructură pe care le cunoaştem de multă vreme, nu doar în România, şi în regiune, să fie depăşite şi să avem în această zonă o efervescenţă economică şi o creştere economică susţinută", a subliniat Mircea Geoană, citat de Mediafax.

"Război de uzură pe termen lung" în Ucraina. Avertisment venit de la vârful NATO

"Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură", a declarat Jens Stoltenberg în faţa jurnaliştilor.

Jens Stoltenberg este prezent în capitala americană pentru a pregăti summitul NATO prevăzut să aibă loc între 28 şi 30 iunie la Madrid şi a precizat că are intenţia de a obţine rezultate înaintea evenimentului.

Războiul din Ucraina "s-ar putea termina mâine, dacă Rusia pune capăt agresiunii sale", a declarat miercuri secretarul general al NATO în cadrul unei conferinţe de presă alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Dar "nu vedem niciun semn în această direcţie în acest stadiu", a adăugat el.

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina va dura încă "multe luni", a afirmat la rândul său Antony Blinken.

De la începutul invaziei, trupele ruse au preluat controlul unor regiuni din sudul Ucrainei - cea mai mare parte din Herson şi o parte din Zaporojie - şi avansează lent în Donbas după cucerirea Mariupol (sud-est), scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel