Mircea Geoană: Trei lecţii învăţate de NATO de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Mircea Geoană, explicații după anunțul lui Stoltenberg. Ce presupun grupurile de luptă trimise în România. "O veste bună" / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană, explicații după anunțul lui Stoltenberg. Ce presupun grupurile de luptă trimise în România. "O veste bună" / Foto: Facebook Mircea Geoană

„Ceea ce noi plătim cu bani, ucrainenii plătesc cu sânge” , a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Adresându-se de la sediul NATO din Bruxelles participanţilor la conferinţa internaţională „Provocări și căi de dezvoltare pentru o identitate cojugată în regiunea Mării Negre”, organizată de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord Atlantice a vorbit despre trei dintre cele mai importante lecţii învăţate de instituţia pe care o conduce, în perioada care s-a scurs de la  de la începutul “războiului barbar asupra Ucrainei”.

Mircea Geoană  a desprins, în ordine, următoarele trei “lecţii” fundamentale pentru NATO. Cea dintâi – „unitatea transatlantică şi  leadership-ul american rămân cheia securităţii noastre în Europa.

A doua constă în necesitatea de a aloca mai multe resurse pentru apărare, inclusiv pentru reaprovizionarea stocurilor şi creşterea producţiei, astfel încât fiecare palmă de pământ din teritoriul Alianţei să fie apărată, precum şi cei un miliard de cetăţeni ai statelor membre. „Ceea ce noi plătim cu bani, ucrainenii plătesc cu sânge”, a adăugat Geoană.

Cea de-a treia lecţie invăţată se referă la imperativul sporirii rezilienţei în ţările aliaţilor – rezilienţă societală şi de infrastructură, atât în sfera fizică, cât şi în cea digitală.

De două ori in intervenţia sa, Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că, atta timp cât nu se poate întrezări încă sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, vor urma câteva luni grele.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel