Mircea Toader: Coaliția a decis ca alegerile comasate să se desfășoare în noiembrie, 2012

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că toate partidele din Coaliţia de guvernare susţin comasarea alegerilor locale şi parlamentare în noiembrie anul viitor.

Deputatul a spus că există doar o condiţionalitate impusă de UDMR privind compensarea voturilor la nivel naţional pe partide, dar că aceasta se negociază şi în maxim două săptămâni decizia de comasare a alegerilor va fi finalizată.

Toader a mai spus că modul de compensare solicitat de UDMR este agreat şi de PDL, singura diferenţă fiind că PDL doreşte ca pe lista naţională de compensare să fie candidaţi care au participat la alegeri în colegii, au pierdut, dar au avut un număr mare de voturi, iar UDMR doreşte o listă naţională cu candidaţi propuşi de partidul respectiv, chiar dacă aceştia nu au participat efectiv la alegerile din colegii, informează Agerpres.

"Comasarea alegerilor este hotărâtă de Coaliţie să se desfăşoare în noiembrie anul viitor. Toate partidele din Coaliţie susţin comasarea, dar există o condiţionalitate impusă de UDMR şi pe care am agreat-o şi noi. Şi în maxim două săptămâni se va decide. Noi am decis că alegerile parlamentare vor fi pe un principiu uninominal cu 'cel mai bun câştigă' şi ia colegiul şi apoi intervine un mod de compensare, compensare pe listă la nivel naţional făcută de partid, dar nu vrem ca pe listă partidul să-şi treacă nişte prieteni, poate oameni valoroşi sau mai puţin valoroşi, fără să intre în bătălie electorală. Toţi care într-o formă sau alta vor fi pe acestă listă de compensare să fi fost în colegii. UDMR vrea să fie listă naţională. De acord, să fie listă naţională, dar toţi să fi fost în colegii. Maxim într-o săptămână se vor finaliza negocierile. Nu putem să ţinem această problemă în loc", a afirmat Toader.

Democrat-liberalul a explicat şi mecanismul de redistribuire a voturilor pe baza acestor liste naţionale.

"Iată cum va fi redistribuirea în Parlament. Mecanismul este simplu. Să zicem că Parlamentul va avea 200 de parlamentari. 120 vor intra pe colegii uninominale şi 80 pe listă, ceva de genul acesta, de compensare, deci o formulă mixtă. Asta înseamnă mai puţine locuri în Parlament necâştigate prin colegii. Deci, nu vor fi colegii uninominale după numărul de parlamentari, dar cei care au candidat în colegii şi au obţinut un număr mare de voturi pot intra în Parlament pe listele de partid în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la alegeri", a spus Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel