Artisul clujean Mircea Vremir este prezent pe simeze, până în 14 aprilie, cu o Expoziție retrospectivă în două locații: La Muzeul de Artă Cluj-Napoca sunt expuse opera de pictură, iar la Galeria Quadro – grafică şi sculptură. Expoziţa de picture ese curatoriată de Dan Breaz, cealaltă, de Portik-Blénessy Ágota, Székely Sebestyén György, Vécsei Hunor.
Expoziția găzduită de Galeria Quadro, care cuprinde peste patruzeci de creații grafice, precum și sculpturi în lemn realizate de către Mircea Vremir, familiar publicului larg în principal ca pictor, își propune să prezinte o latură mai puțin cunoscută a operei artistului.
Mircea Vremir este unul dintre acei artiști la care se poate observa, în perioada anilor `60, modernizarea limbajului vizual care se îndepărtează treptat de realismul socialist. Relativ devreme, încă din primii ani ai carierei, își dezvoltă un limbaj formal specific, al petelor de culoare, ce amintește de urmele lăsate de daltă și ale cărui origini se pot regăsi în tehnica linogravurilor realizate la sfârșitul anilor `50.
Temele relevante ale operei de-o viață apar și în graficile sale: lumea Deltei Dunării și existența de zi cu zi a pescarilor, peisajele transilvănene de munte, rurale și industriale, portretele expresive și naturile moarte stilizate, trimițând spre arta abstractă.
Mircea Vremir a dorit să iasă din starea statică, de studio, a picturii și a îmbrățișat cu nerăbdare toate acele materiale și forme expresive care l-au ajutat să creeze într-o armonie dinamică și activă cu natura. Manifestarea concretă a acestei arte ce se integrează naturii și care transformă viața – pe lângă obiectele cotidiene ridicate la rang de artă – o găsim în barca pe care însuși artistul a construit-o pentru familia sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu