EXCLUSIV  Mirel Curea, fază tare cu un coleg din redacție: Am rămas mut când am auzit. I s-a părut firesc... / video

Astăzi este ziua de naștere a jurnalistului Mirel Curea.

Mirel Curea a început presa în 1990 la săptămânalul Zig-Zag. Au urmat Expres Magazin, Național, Gardianul și Adevărul, acestea fiind doar câteva din reperele care i-au marcat traseul profesional. Obligat de viață să practice cu preponderență jurnalismul investigativ, a visat și visează în continuare să scrie reportaje literare din categoria celor care făceau fală jurnalismului interbelic. A revenit la Evenimentul zilei în 2015, după o pauză de 18 ani.

Un moment semnificativ în cariera sa a fost revenirea la Evenimentul Zilei în anul 2015, după o pauză de 18 ani. Această decizie a venit în urma unei invitații primite de la Dan Andronic, directorul ziarului, care i-a propus să revină pentru a „face ce trebuie". Însă, ceea ce a găsit Mirel Curea la revenirea sa l-a surprins și l-a dezamăgit profund.

Invitat recent la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu la DC News, Mirel Curea a rememorat experiențele sale din redacția Evenimentului Zilei.

Mirel Curea a acceptat provocarea, dar, odată ajuns în redacție, a fost șocat de ceea ce a găsit: o echipă de 14 oameni care, după cum spune el, „nu aveau nicio treabă cu jurnalismul”. Printre aceștia, unul singur părea să fie „recuperabil", un tânăr căruia Mirel Curea i-a explicat cum ar trebui să abordeze un comunicat de presă de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Însă răspunsul tânărului l-a lăsat fără cuvinte: „Păi cine sunt eu să mă îndoiesc de ce spune un procuror?”

Dezvăluirile făcute de Mirel Curea în cadrul emisiunii la DC News aruncă o lumină dură asupra realităților din redacțiile unor publicații românești, unde activismul și obediența față de anumite puteri par să fi luat locul jurnalismului adevărat. În 2015, când a revenit la Evenimentul Zilei, Mirel Curea se aștepta să găsească „niște jurnaliști ca toți jurnaliști”, dar în schimb, spune el, a găsit „niște activiști deșănțați” care se bucurau de fiecare dată când vedeau pe plasmele din redacție arestări transmise în direct.

„Când m-a chemat Dan Andronic la Evenimentul Zilei, i-am zis: Ce să caut la jegul ăla băsist? Mi-a spus că fix despre asta este vorba și mi-a spus că el va fi arestat. Știa că va fi arestat. Mi-a zis să vin la Evenimentul Zilei să fac ce trebuie. M-am dus acolo și am găsit 14 oameni... care nu aveau nicio treabă cu jurnalismul. Unul dintre ei mi s-a părut că este recuperabil. Era un băiat tânăr. I-am zis prietenește: „Îți vine un comunicat de la Direcția Națională Anticorupție... Că voi trăiți oricum doar din comunicatele DNA și ce vă mai trimite Kovesi pe mail... și apoi vă certați care să semneze și să publice mizeriile alea... Și tu ce faci când primești un comunicat DNA? N-ai nicio tresărire? Nu verifici dacă lucrurile stau așa ca în comunicat?”

Răspunsul lui sincer a fost: „Păi cine sunt eu să mă îndoiesc de ce spune un procuror?” Am rămas mut când am auzit. I s-a părut firesc. Cum adică să zică: „Dar cine sunt eu să mă îndoiesc de ce spune un procuror?” Păi pe bucata aia de ziar ești un rege! Nu te cenzurează nimeni. Ești suveran. N-a înțeles.

Când am revenit la Evenimentul Zilei, în 2015, mă gândeam că voi găsi niște jurnaliști ca toți jurnaliști... Am găsit niște activiști deșănțați care aplaudau când, pe plasmele din redacție, se transmiteau arestările în direct”, a zis Mirel Curea la DC News în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu.

Acest context complicat nu l-a descurajat însă pe Mirel Curea. Din contră, l-a motivat să continue lupta pentru un jurnalism autentic, unul care nu se mulțumește să fie un simplu megafon al puterii, ci care își îndeplinește rolul esențial de a verifica, de a întreba și de a ține puterea sub control.

Astăzi, de ziua lui, Mirel Curea rămâne unul dintre acei jurnaliști care, în ciuda tuturor obstacolelor și provocărilor, continuă să creadă în importanța unui jurnalism liber și responsabil. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel