Proaspătul selecționer al echipei naționale a României, Mirel Rădoi, și-a făcut bilanțul pe 2019, într-un interviu pentru site-ul FRF.
Totul despre planurile lui Rădoi la echipa națională, sistemul de joc favorit și care este principiul la care nu va renunța niciodată, în interviul de mai jos:
– Domnule Rădoi, cum a fost acest an pentru dumneavoastră?
– Nu pot spune altceva decât că a fost un an perfect. La Europeanul de tineret din această vară am reușit să ajungem în semifinale și astfel să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Am creat o emulație extraordinară la echipa de tineret, suporterii au fost alături de noi, totul culminând cu numirea mea în acest final de an la prima reprezentativă.
– Dacă ar fi să alegeți cel mai frumos moment al acestui an, care ar fi acela?
– Meciul cu Anglia de la EURO are o poveste aparte, a fost momentul decisiv al naționalei de tineret. A fost partida care a arătat că victoria din primul joc, cel cu Croația, nu a fost una întâmplătoare și că această generație nu se mulțumește cu puțin!
– Cu siguranță au existat și momente care v-au dezamăgit. Care ar fi acelea?
– Da, primul meci al actualei campanii de calificare la U21, acea înfrângere cu Danemarca din deplasare. Am fost dezamăgit mai ales datorită evoluției echipei noastre din primele 20 de minute.
– Apropo de U21, cum v-ați despărțit de această echipă?
– Cu greu și cu regret. Totuși, sunt fericit că merg la prima reprezentativă, acolo unde voi colabora cu mai mulți dintre jucătorii pe care îi cunosc foarte bine și i-am antrenat la tineret. Sunt fericit că am lăsat naționala U21 pe poziția secundă în grupă, iar acest lucru ne asigură în acest moment locul la baraj.
– Ați început deja pregătirile pentru partida cu Islanda, prima a dumneavoastră în calitate de selecționer al naționalei mari și un meci extrem de important pentru calificarea la EURO 2020?
– Da, deja studiez primul adversar pentru că vrem ca la meciul din martie să avem toate datele puse la punct. Am văzut deja partidele islandezilor cu Turcia, meciul din Andorra, cel cu Moldova din deplasare, dar și cle două întâlniri împotriva Franței. Ne gândim deja la acel meci pentru că va fi unul special și în privința vremii, luam în considerare orice factor, chiar și la selecție.
– Care vor fi principiile după care vă veți ghida în mandatul dumneavoastră ca selecționer?
– Disciplină, acesta e principiul după care ne vom ghida. Atât discplină în afara terenului, cât și disciplină tactică. Vreau să văd determinare de la jucătorii naționalei și unitate de grup pentru că cred că forța noastră este cea a grupului!
– Ați acceptat propunerea de a fi selecționer într-un moment greu al echipei. Care au principiile după care v-ați ghidat?
– Nu mi-e teamă de provocări. Așa s-a întâmplat și la naționala de tineret, când echipa era pe locul trei în grupă și urmau patru partide decisive. În plus, am văzut comentariile oamenilor, ale suporterilor, care m-au susținut. Și mai este un aspect important, faptul că au existat anumite discuții despre jucătorii de la tineret. Mulți au spus că aceștia nu ar avea valoare pentru prima echipă, iar eu nu sunt deloc de acord cu acest lucru și vreau să demonstrez asta împreună cu ei!
– La 38 de ani, sunteți cel mai tânăr selecționer din Europa. E un avantaj sau un dezavantaj acest lucru pentru dumneavoastră?
– Sunt mai multe aspecte atunci când vorbim de vârstă: dacă vorbim de experiență, nu mă ascund, e un dezavantaj. Dar în privința altor lucruri e un avantaj. Am pasiune, dorință, forță de lucru, sunt determinat să facem lucrurile să meargă cât mai bine.
– Ce sistem de joc vă gândiți să folosiți la prima reprezentativă?
– Înainte de toate vom pregăti meciul cu Islanda, pentru că aceste este cel mai important. Tot ce pot spune este că vom evolua cu un mijlocaș ofensiv în spatele atacantului sau atacanților, un număr 10. Apoi, vom vedea. În funcție de adversar, de jucătorii pe care-i vom avea la dispoziție, ne vom decide. Eu personal prefer două sistem de joc, 4-2-3-1 și 4-3-3, dar repet, deciziile le vom lua înaintea meciurilor pe care le vom disputa.
– Ce antrenor vă înspiră? Aveți un model după care vă ghidați?
– M-am inspirat de la toți antrenorii cu care am lucrat, de la Boloni, Pițurcă, Iordănescu, Hagi, Olăroiu sau Sorin Cârțu și până la antrenorii care sunt acum în topuri, Klopp, Guardiola, Mourinho, sau Tuchel.
– Vă îngrijorează situația jucătorilor români care nu evoluează la cluburile din străinătate?
– Chiar îmi doresc să discut cu ei, să le spun că dacă au posibilitatea de a se transfera la alte echipe să o facă, iar cei care nu pot pleca să vorbească la cluburi și să solicite să se antreneze suplimentar.
– Veți merge să discutați cu antrenorii de la cluburile unde evoluează jucătorii naționalei?
– Cu siguranță vom face acest lucru, am făcut acest lucru și la tineret și o vom face și acum la prima echipă. Îmi doresc ca în acest process să fie implicați și membrii Comisiei Tehnice, vreau să meargă să-i vadă pe jucători și în procesul de antrenament, nu doar la meciuri. Vom merge în cantonamentele echipelor românești din această iarnă, vom fi aproape și de jucătorii care evoluează la cluburi din străinătate și vor avea și ei stagii de pregătire în această iarnă.
67 de selecții are Mirel Rădoi la echipa națională, el marcând și două goluri. A fost prezent alături de tricolori la Campionatul European din 2008
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci