Miron Cozma, la BEC cu liste de semnături ”expirate”: Nu scrie nicăieri asta

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

”Luceafărul Huilei”, Miron Cozma, a încercat să se înscrie pentru alegerile prezidențiale cu liste de semnături învechite.

Citește și: Ciucă și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale / video

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a făcut scandal la sediul Biroului Electoral Central după ce i-a fost respinsă depunerea candidaturii la alegerile prezidențiale din noiembrie, iar motivul respingerii a fost legat de faptul că aceste semnături erau strânse în 2019, transmite Realitatea Plus.

”Luceafărul Huilei” a intervenit la postul tv, unde a afirmat că acesta ”dezinformează, pentru că, în primul rând semnăturile sunt legale”.

”Ele au fost păstrate la Biroul Electoral Central, iar eu, la momentul în care am candidat, în 2019, și am strâns 311.000 de semnături fără niciun leu, nu ca cei de acum care bagă milioane de euro în strângerea de semnături se strâng în birouri, nici măcar nu a ieșit în stradă”, a declarat Miron Cozma, la Realitatea PLUS. 

În ciuda explicațiilor date de moderator, care a venit cu articole de lege privind depunerea candidaturilor, Miron Cozma susține că ”nu scrie nicăieri asta (n.r. că trebuie să fie semnături strânse în anul alegerilor).

Eu am primit ordin de înscriere, urmând ca BEC să decidă în ședință. Adică nu mi s-a respins candidatura. Semnăturile din 2019 au fost păstrate prin acordul dintre Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă, la BEC și sunt legale. Nu scrie nicăieri că semnăturile trebuie strânse în ultimul minut”, a mai spus Cozma, insistând pe faptul că nu este specificat nimic în articolele de lege la care făcea referire moderatorul, respectiv art 49 și 50 din Legea 115/2015, deși cele  două articole au legătură cu candidaturile la alegerile locale, unde este specificat faptul că aceștia ”trebuie să prezinte o listă de susținători, care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și ăn listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 2.000”.

Ce spune legea legat de candidatura la prezidențiale

Potrivit art. 4 din Legea nr. 370/2004, ”la alegerile pentru Președintele României se pot prezenta candidați propuși de partide politice sau alianțe politice, constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, cu completările ulterioare, precum și candidați independenți. Partidele și alianțele politice pot propune numai câte un singur candidat. Partidele membre ale unei alianțe politice care propune un candidat nu pot propune și candidați în mod separat.

Candidaturile propuse de partidele și de alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține mai mulți candidați”.

Cât privește înregistrarea și respingerea înregistrării candidaturii de către BEC, acestea se fac prin decizie, în termen de 48 de ore de la depunerea acestora.

Iar ceea ce este important este faptul că lista susținătorilor trebuie să cuprindă înscrierea datei alegerilor, așa cum cum a fost stabilită prin HG 756/2024, adică 24 noiembrie 2024, primul tur, respectiv, 8 decembrie 2024, turul al doilea.

În acest context, orice explicație pe care încearcă să o dea Miron Cozma nu este valabilă. Mai mult decât atât, trebuie luat în calcul și faptul că poate unii dintre semnatari nici nu mai sunt în viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel