Mirosul bebelușilor îi ajută pe tați să reducă agresivitatea

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Mirosul nou-născuților ar fi soluția pentru a reduce agresivitatea, cel puțin la bărbați: așa reiese dintr-un studiu recent.

Bebelușii nou-născuți au un miros propriu care nu are nimic de-a face cu cel al copiilor mai mari sau al celor înțărcați. Oamenii și mamiferele în general emit o anumită moleculă numită hexadecanal sau HEX, care nu are un miros deosebit de perceptibil, dar, dacă sunt adulmecate, poate afecta modul în care te comporți și reacționezi cu ceilalți, în special în ceea ce privește agresivitatea.

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Știință Weizmann a efectuat cercetări prin supunerea unor oameni la un test în care trebuiau să-și dezvăluie agresivitatea înspăimântând pe cineva făcând zgomote puternice. Rezultatele au fost uluitoare.  

Femeile expuse la molecula hexadecanală, HEX, au emis zgomote mult mai puternice decât femeile care nu au fost expuse, în timp ce la bărbați s-a întâmplat opusul: cei expuși la HEX au emis zgomote mult mai ușoare decât bărbații care nu au fost expuși la moleculă, potrivit Nostro Figlio.

În practică, femeile care miros bebelușii ar putea deveni mai agresive, în timp ce la bărbați, adulmecarea unui copil mic ar putea avea un efect calmant.

Un studiu anterior a constatat că mirosurile de nou-născut au efecte atât de puternice asupra femeilor încât pot fi comparate cu cele ale unui medicament. 

Deci, de ce expunerea la molecula HEX a dus la o agresiune mai mare în acest caz? Explicația poate fi în societatea noastră, unde femeile au jucat întotdeauna rolul de a îngriji copiii. Acest lucru i-a determinat să dezvolte un instinct de protecție care s-ar manifesta, de fapt, cu o agresivitate mai mare ca răspuns la orice amenințări.  

Citește și:

Studiu: Bărbații își pierd 2 procente din volumul creierului după ce devin părinți

După nașterea unui copil, creierul proaspeților tătici este redus cu 2%. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid, bărbații își pierd 2 procente din volumul cortical după ce devin părinți, scrie publicația.

Motivul pentru care se produce acest fenomen nu a fost încă descoperit pe deplin, dar se presupune că ar putea fi motivat de faptul că în acest fel legătura dintre tată și fiu ar deveni mai ușoară.

”Studiul taților oferă o oportunitate unică de a explora modul în care experiența parentală poate modela creierul uman atunci când sarcina nu este trăită direct”, spun cercetătorii, conduși de Magdalena Martinez-Garcia, în studiul lor publicat în Cerebral Cortex.

Studiile anterioare au arătat că maternitatea poate schimba și structura creierului femeilor. Mai exact, femeile pot experimenta modificări în rețelele lor limbice subcorticale, partea a creierului asociată cu hormonii sarcinii.

Studiul spaniol

Cercetătorii spanioli au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua creierul a 40 de tați heterosexuali. Jumătate dintre tați locuiau în Spania și au participat la scanări ale creierului înainte de sarcina partenerului lor și apoi din nou la câteva luni după naștere. Cealaltă jumătate locuiau în Statele Unite și a participat la scanări ale creierului în timpul etapelor mijlocii și târzii ale sarcinii partenerului lor și apoi din nou la șapte până la opt luni după naștere.

Între timp, 17 bărbați fără copii din Spania au fost, de asemenea, scanați ca grup de control. Folosind scanările, cercetătorii au măsurat volumul, grosimea și proprietățile structurale ale creierului bărbaților. Rezultatele au arătat că bărbații nu au suferit modificări ale rețelelor subcorticale limbice, ca și femeile.

Cu toate acestea, ei au prezentat semne de modificări ale creierului în materia lor cenușie corticală, zona creierului implicată în înțelegerea socială. Ei au arătat, de asemenea, reduceri ale volumului sistemului lor vizual. ”Aceste descoperiri pot sugera un rol unic al sistemului vizual în a-i ajuta pe tații să-și recunoască bebelușii și să răspundă în consecință, o ipoteză care va trebui confirmată în studiile viitoare”, au concluzionat autorii studiului.   

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel