Mișcarea cheie a Guvernului Ciolacu produce efecte în economie

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Vlad Ispas

În luna mai 2024, prețurile producției industriale pe total (piața internă și externă) au scăzut cu 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate la 2 iulie de Institutul Național de Statistică (INS). 

Această evoluție este, din punct de vedere economic, o consecință directă a măsurilor adoptate de guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a diminua inflația.

Scăderile prețurilor de producție din industrie fac produsele mai accesibile pentru români

În mai 2024, prețurile din industria extractivă au scăzut cu 8,01%, comparativ cu luna mai 2023. Această scădere semnificativă poate fi atribuită, în mare parte, diminuării costurilor pentru extracția petrolului brut și a gazelor naturale, care s-au ieftinit cu 16,97%.

În industria metalurgică, s-a înregistrat o scădere a prețurilor cu 10,43% față de mai 2023, în timp ce în producția și furnizarea de energie, prețurile au scăzut cu 8,99% în mai 2024 față de mai 2023. Scăderea reflectă efectul plafonării prețurilor la energie implementat de PSD.

Prin plafonare, PSD a adus inflația de la două cifre, la circa 5% 

Conform datelor Băncii Naționale a României, plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază și la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost principalele măsuri care au dus la scăderea inflației. În mai 2024, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,12%, de la aproape 11% în luna mai a anului precedent, arătând efectele pozitive ale politicilor adoptate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel