Mișcarea decisivă a Uniunii împotriva Shein și Temu. Ce pregătește Bruxelles-ul

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Uniunea Europeană elaborează planuri pentru a impune taxe vamale pe produsele ieftine achiziționate de la retailerii online chinezi, printre care se numără Temu, Shein și AliExpress, a relatat Financial Times, miercuri, citând trei surse, potrivit Reuters.

Conform raportului, Comisia Europeană va sugera, la sfârșitul acestei luni, eliminarea pragului actual de 150 de euro (161 de dolari), sub care produsele pot fi cumpărate fără taxe vamale.

În prezent, reglementările UE stipulează că pachetele achiziționate online dintr-o țară non-UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este sub 150 de euro. În 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată de sub 150 de euro au sosit în UE din afara țărilor membre, conform Comisiei, care afirmă că „volumul mare de comerț electronic testează limitele vamale”.

Uniunea Europeană discută despre abolirea acestui prag ca parte a unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023, dar acum ar putea căuta să accelereze adoptarea acestei măsuri pentru a contracara valul de importuri ieftine, a menționat Financial Times.

„Susținem pe deplin eforturile legiuitorilor de a reforma prevederea de minimis,” a declarat un purtător de cuvânt al Shein, în timp ce Alibaba, compania-mamă a AliExpress, Temu și Uniunea Europeană nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Dispozițiile se vor aplica oricărui comerciant cu amănuntul online care efectuează livrări către clienți din UE direct din afara blocului comunitar. Amazon, cu sediul în SUA, utilizează de obicei vânzători cu sediul în Europa.O altă măsură posibilă ar fi introducerea obligativității pentru platformele mari de a se înregistra pentru plata TVA online, indiferent de valoarea acestora.

Criticii Shein și Temu din Statele Unite au reclamat deja că aceste companii folosesc scutirea de taxe de import pentru a submina concurenții și a evita inspecțiile vamale ale produselor lor.

Această practică le permite celor două companii să ofere rochii la prețuri de doar 8 dolari și ceasuri inteligente pentru 25 de dolari, atrăgând cumpărători din întreaga lume.

Vă reamintim că, în urma unor inspecții recente, guvernul Coreei de Sud a descoperit substanțe toxice în cantități de sute de ori mai mari decât limitele acceptabile în produsele pentru copii vândute de gigantul de comerț online Shein.

Shein, cu sediul central în Singapore, a cunoscut o creștere spectaculoasă în popularitate la nivel mondial în ultimii ani, oferind o gamă vastă de haine și accesorii la prețuri incredibil de mici. Însă această creștere explozivă a atras și o atenție sporită asupra practicilor sale de afaceri și a standardelor de siguranță, inclusiv în Uniunea Europeană și în Coreea de Sud, unde autoritățile din Seul desfășoară inspecții săptămânale asupra produselor vândute pe platformele Shein, Temu și AliExpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel