De teama unor proteste similare cu cele din România, Polonia și Germania, Franța încearcă să ia măsuri pentru fermieri.
În urma întâlnirii cu premierul Gabriel Attal și ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, reprezentanții sindicatelor fermierilor au anunțat că vor continua protestele. ”I-am spus (lui Attal, n.r.) că nu ne vom mulțumi cu cuvintele”, a declarat reporterilor Arnaud Rousseau, șeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța, după întâlnire. "I-am spus că, pentru a construi încredere, trebuie să meargă pe câmp. S-a angajat să întâlnească fermieri pe câmp în zilele următoare" a adăugat el.
Fermierii din Franța protestează împotriva presiunilor asupra prețurilor, taxelor și reglementărilor ecologice - nemulțumiri împărtășite de fermierii din întreaga Europă. Fermierii au blocat drumuri în anumite părți ale Franței săptămâna trecută, într-o acțiune similară cu protestele larg răspândite ale fermierilor din Germania.
Printre nemulțumirile lor, aceștia citează o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele legate de stocarea apei, presiunile asupra prețurilor din partea comercianților cu amănuntul și birocrația guvernamentală.
Președintele Emmanuel Macron se teme de sprijinul crescând al fermierilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Politica agricolă a fost întotdeauna o problemă sensibilă în Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, cu mii de producători independenți de vin, carne și lactate. Fermierii au un istoric de proteste perturbatoare.
Jordan Bardella, președintele Rassemblement National de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, a călătorit în regiunea de vest a Girondei pentru a-și exprima sprijinul pentru fermieri și pentru moștenirea agricolă a Franței. ”Fermierii fac parte din identitatea noastră și refuz să-i las să moară”, a declarat Bardella reporterilor sâmbătă, conform Reuters.
Mulți fermieri spun că mijloacele lor de trai sunt amenințate, deoarece comercianții cu amănuntul de alimente își intensifică presiunea pentru a reduce prețurile după o perioadă de inflație ridicată.
De teamă ca protestele fermierilor din Germania, Polonia și România să se răspândească, Guvernul a retras un proiect de lege a agriculturii planificat pentru dezbatere săptămâna aceasta și a invitat reprezentanții fermierilor la discuții.
Arnaud Gaillot, șeful Tinerilor Agricultori (Jeunes Agriculteurs), și Rousseau au spus că vor cere asigurări de la Attal și Fesneau că o lege specială care vizează menținerea stabilă a veniturilor agricole va fi mai bine aplicată.
Gaillot a cerut, de asemenea, o pauză de reglementare, spunând că birocrația consumă prea mult din timpul fermierilor, dar și că reglementările care vizează reducerea emisiilor de carbon sunt „prea mult”.
"Cred că am putea fi în ajunul unei mari mișcări de fermieri dacă nu există răspunsuri. Ne sună vecinii noștri europeni, cu care suntem în legătură", a adăugat el.
Fesneau a declarat luni pentru ziarul Midi Libre că proiectul de lege va fi depus în prima jumătate a acestui an, după amendamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu