Bogdan Teodorescu, specialist în comunicare, a vorbit despre posibilitatea ca PNL să iasă din coaliție dacă obțin un rezultat mai slab la europarlamentare - locul trei sau sub 20% - și mișcarea pe care ar putea să o facă pentru europarlamentare.
Publicitate
"Dacă ies de la Guvern, nu cred că trântesc guvernul, nu cred că vor vota pentru căderea guvernului PSD-ist, ci pentru o menţinere a lui. Dar este un zvon, eu nu ştiu dacă vor ieşi sau nu vor ieşi, nu ştiu cum se vor înţelege.
În ultimă instanţă, vedem că toată clasa politică românească vorbeşte despre alegerile europarlamentare ca punctul de la care încep negocierile, până atunci nu se întâmplă nimic. De fapt, aici este acea vorbă amuzantă a lui Aziz Nesin, marele umorist turc - "Cozonacul din vis nu este cozonac, este vis". Așa și victoria din sondaje - nu este victorie, sunt sondaje. Noi ce ştim acum sunt cifrele sondajelor.
Primele alegeri în care vom şti cert cum stă populaţia României sunt alegerile din iunie şi după aceea partidele vor afla exact unde merge bine, unde merge prost, care este scorul lor, câţi anume în sondaje n-au spus că votează cu un anume partid, câţi au zis că nu votează, dar au venit la vot. Toate aceste lucruri le vom afla...
Din acel moment, avem o imagine destul de acurată a ceea ce se întâmplă în spaţiul public românesc, a scorurilor cât de cât reale pe care le au partidele - şi aici o să vorbim de o nuanţă. Şi de aici înainte vom putea avea o imagine a căilor pe care partidele le vor avea şi a metodei de negociere, pentru că, în ultimă instanţă, se face pe cifre. Evident sondajul făcut de mine este contestat de sondajul făcut de tine şi al treilea care vine vine cu al treilea sondaj.
Avem sondaje de opinie care dau AUR la 24% şi, în acelaşi timp, avem sondaje care dau AUR la 12% sau la 9%. Ori această treabă îţi indică foarte clar că undeva e o problemă. Faptul că tu vezi PSD-ul cu 29% - 31%, este ok, intri în marjă. Faptul că vezi PNL la 18% - 20%, ok. Dar faptul că ai AUR între 9 şi 24...", a spus Bogdan Teodorescu.
"Dacă aţi remarcat, de două luni şi jumătate, PNL-ul a trecut la un sistem de putere în opoziţie, brevetat de Traian Băsescu pe vremuri. Eu stau în opoziţie, dar în jurul partenerului de guvernare. Scăderea PNL-ului s-a oprit, ca urmare a acestei dispute şi, de asemenea, s-a oprit şi creşterea AUR. De ce... Fiindcă până în luna octombrie, când a început acest demers, AUR-ul era opoziţia a tot, tot ce era supărare decontai la AUR - USR-ul nu se vedea.
În momentul în care a început să se bată PNL cu PSD şi să apară schimbul de replici grele între liderii mari ai partidului, "prima pagină" a fost luată. (...) Este foarte posibil ca PNL-ul să obţină un scor mai bun la europarlamentare tocmai continuând această dispută, inclusiv alimentarea ideii că s-ar putea retrage. Poate ajuta în această direcţie şi poate scoate AUR din ipoteza de unică opoziţie.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu