Misiune imposibilă: Regele Spaniei îi cere liderului conservator să formeze un guvern

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Partidul Popular a câștigat cele mai multe voturi la alegerile de luna trecută, dar pare puțin probabil să poată strânge suficient sprijin pentru a guverna.

Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular conservator, a primit prima șansă de a forma un nou guvern spaniol, scrie Politico.

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a decis marți ca Feijóo, al cărui partid a câștigat cele mai multe voturi la alegerile naționale neconcludente de luna trecută, să încerce să formeze o coaliție.

Dar eforturile lui Feijóo vor fi cu siguranță greu de fructificat. PP nu a reușit să-și asigure numărul de locuri în parlament necesare pentru a guverna și, chiar și cu sprijinul partidului de extremă dreapta Vox, Feijóo nu va putea depăși opoziția majorității deputaților Spaniei.

Premierul socialist Pedro Sánchez este într-o poziție mai bună pentru a rămâne în funcție. Sánchez și aliații săi de stânga controlează 171 din cele 350 de locuri din parlament, ceea ce înseamnă că pentru a forma un guvern ar trebui să convingă mai mulți parlamentari aparținând partidului separatist catalan Junts.

Săptămâna trecută, Sánchez a primit un impuls atunci când Junts a votat-o pe Francina Armengol, candidata socialistă la președinția biroului parlamentului, organismul care aprobă crearea grupurilor parlamentare, autorizează comisiile de investigație și, în cele din urmă, stabilește care proiecte de lege sunt preluate de parlamentari.

Dar palatul regal a semnalat că Sánchez nu și-a asigurat încă sprijinul partidelor mai mici pentru un alt mandat.

Într-o declarație care a urmat după două zile de discuții între rege și lideri politici, palatul a transmis: „În procedura de consultare efectuată de [rege], nu s-a stabilit că există în prezent o majoritate suficientă pentru învestitură”.

Drept urmare, se spune că nu există niciun motiv pentru a abandona obiceiul de a lăsa partidul cu cele mai multe locuri în parlament să facă prima încercare de a forma un guvern.

Spania este o monarhie parlamentară și este datoria regelui să propună parlamentului un candidat la funcția de prim-ministru.

Într-o conferință de presă, Feijóo a spus: „Mă propun să reprezint imensa majoritate care doresc să păstreze demnitatea democratică pentru care atât de mulți au luptat”, adăugând că mai are nevoie de numai patru voturi pentru a forma o majoritate.

Votul nu este așteptat până săptămâna viitoare și, presupunând că Feijóo eșuează, Sánchez va trebui să-i convingă pe naționaliștii conservatori să-l voteze dacă vrea să aibă șansa de a continua să guverneze. În caz contrar, țara va merge la un nou vot, în decembrie, pentru a șasea oară în șapte ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel