Un bucătar rus de televiziune, cunoscut pentru poziția sa anti-război și exilat la Londra, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Serbia, conform unor relatări.
Alexei Zimin, în vârstă de 52 de ani, proprietarul restaurantului Zima din Soho, ar fi murit în timpul unei călătorii la Belgrad.
El nu s-a mai întors în Rusia de când a fost exilat, ca urmare a criticilor aduse invaziei Crimeei de către Vladimir Putin.
Emisiunea sa gastronomică de televiziune de pe canalul NTV a fost brusc anulată în 2022 după ce a publicat cântece anti-război.
Zimin, care avea o soție și o fiică de 17 ani, a lucrat, de asemenea, ca redactor-șef al ediției rusești a revistei GQ, precum și al publicațiilor Afisha Mir și Gourmet.
Detaliile despre moartea sa în Serbia sunt puține, iar cauza decesului rămâne neclară.
Totuși, revista Moskvich din Rusia a raportat că Zimin a fost găsit decedat într-un hotel din Belgrad, unde se afla într-un turneu de promovare a noii sale cărți, Anglomania.
O declarație emisă astăzi de revista sa, Zima, a spus: „Alexei Zimin, redactorul-șef al proiectului și chef al restaurantului Zima, a trecut în neființă”.
Aceasta a continuat: „Pentru noi, Alexei nu era doar un coleg, ci și un prieten, o persoană apropiată, alături de care am avut norocul să trăim multe - atât momente bune și frumoase, cât și momente triste. Mulțumim tuturor pentru cuvintele primite astăzi despre Alexei.”
„Întreaga echipă Zima își exprimă condoleanțele familiei lui Alexei și este alături de ei în doliu”, adaugă revista.
Zimin a avut anterior mai multe emisiuni culinare în Rusia, care au rulat timp de 11 ani, înainte de a fi oprite în urma criticilor sale la adresa invaziei lui Putin în Ucraina.
Restaurantul său din Londra, de pe Frith Street, era promovat ca oferind „bucătărie rusească cu un accent modern în inima Soho-ului”.
Clubul său Zima organiza „ateliere, petreceri și alte evenimente” și era popular în rândul expatriaților ruși din Marea Britanie.
Acesta era considerat un loc de întâlnire pentru rușii etichetați drept „agenți străini” de Kremlin, care au fost forțați în exil.
Soția sa, Tatiana „Tanya” Dolmatovskaya, designer de costume, care a lucrat anterior la Vogue Russia și a absolvit University of the Arts London, dar fiica lor Varvara, în vârstă de 17 ani, sunt șocate de moartea celebrului bucătar și suspectează implicarea statului rus.
Într-o postare făcută la trei luni după invazia lui Putin, Zimin a spus: „Rusia va fi liberă, într-un fel sau altul, sau printr-un al treilea, mai misterios, mod.”
Despre anularea emisiunii sale de către NTV (pro-Kremlin), Zimin a spus: „11 ani. Timp de 22 de sezoane de televiziune, am avut un program difuzat sâmbătă dimineața în prime time pe NTV. Din mai, a dispărut...Nu vor fi noi episoade din cauza poziției anti-război a gazdei. Îmi pare rău? Nu, îmi pare rău că am ajuns să fim implicați în război. Eu nu particip la război, războiul participă în mine.”
El a postat, de asemenea: „Opriți războiul. Retrageți trupele. Aduceți soldații noștri acasă.”
Într-un videoclip, este văzut cântând versuri ale celebrului poet și compozitor sovietic și rus Bulat Okudzhava – „Ia-ți haina și hai să mergem acasă.”
Această melodie reflectă experiențele soldaților devastați de război care tânjesc după casă și pace.
Zimin se alătură unei liste de ruși care au murit prematur după ce au fugit din calea regimului lui Putin în Marea Britanie.
Printre aceștia se numără oligarhul și intermediarul politic Boris Berezovsky, găsit spânzurat în casa sa din Berkshire în 2013, și asociatul său Nikolai Glushkov, găsit mort în urma unei comprimări la nivelul gâtului cinci ani mai târziu.
Serviciile secrete ale lui Putin l-au otrăvit pe fostul agent FSB Alexander Litvinenko cu poloniu-210 radioactiv letal în Londra în 2008, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu