Cercetătorii ar fi găsit o primă explicație a alinierii perfecte a piramidelor din Egipt.
Timp de secole, piramidele din Giza i-au uimit pe cercetători. Nu neapărat culoarele lor misterioase și camerele ascunse, ci exact modul în care egiptenii antici au construit astfel de structuri impresionante fără tehnologie modernă. Una dintre cele mai confuze probleme este modul în care structurile au devenit atât de perfect aliniate.
Deși este ușor deformată, în general, laturile Marii Piramide din Giza, de 138,8 metri (455 de picioare), cunoscută și sub numele de Marea Piramidă a lui Khufu, sunt destul de drepte și aliniate aproape perfect de-a lungul punctelor cardinale, nord, sud, est și vest.
„Constructorii Marii Piramide din Khufu au aliniat marele monument la punctele cardinale cu o precizie mai mare de patru minute de arc, sau o cincisprezecime dintr-un grad”, a explicat arheologul și inginerul Glen Dash, într-un studiu publicat în 2017, în Jurnalul de arhitectură egipteană antică.
De fapt, toate cele trei mari piramide egiptene – două la Giza și una la Dahshur – sunt remarcabil aliniate, într-un mod pe care nu te-ai aștepta să fie realizare într-o eră fără drone, planuri și computere.
Deși există multe ipoteze cu privire la modul în care au făcut acest lucru, folosind steaua polară pentru a alinia piramidele sau umbra Soarelui, nu a fost niciodată pe deplin clar cum au funcționat lucrurile.
Dash a venit cu o altă idee, mai simplă. Studiul său a sugerat că egiptenii, cu aproximativ 4.500 de ani în urmă, ar fi putut folosi echinocțiul de toamnă pentru a obține alinierea perfectă.
Echinocțiul este considerat momentul în care planul ecuatorului Pământului trece prin centrul discului Soarelui, iar lungimea zilei și a nopții sunt aproape egale. Anterior, măsurătorile echinocțiului au fost trecute cu vederea ca o posibilă metodă de aliniere, deoarece se presupunea că nu ar oferi suficientă precizie.
Totuși, studiul lui Dash a arătat că există o modalitate prin care acest lucru ar fi putut funcționa, folosind o tijă cunoscută sub numele de gnomon.
Pentru a-și da seama, Dash și-a făcut propriul experiment, începând cu prima zi a echinocțiului de toamnă din 2016 – 22 septembrie 2016 – folosind un gnomon pentru a proiecta o umbră. El a urmărit punctul umbrei la intervale regulate, formând o curbă lină de puncte, iar la sfârșitul zilei, cu o bucată de sfoară înfășurată în jurul stâlpului, el a interceptat două dintre punctele curbei și a creat o linie aproape perfectă care mergea de la est la vest.
De asemenea, el a demonstrat că gradul de eroare este ușor în sens invers acelor de ceasornic - ceea ce este similar cu o ușoară eroare găsită în alinierea piramidelor lui Khufu și Khafre la Giza și a piramidei roșii la Dahshur. Experimentul a fost efectuat în Connecticut, SUA, dar Dash a spus că același lucru ar trebui să funcționeze în Egipt.
Deși s-ar putea să nu știm niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat, această ipoteză prezintă o perspectivă interesantă că trasarea umbrelor în timpul echinocțiului de toamnă ar fi putut fi putut alinia unele dintre cele mai recunoscute structuri antice ale umanității, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News