Misterul baloanelor chinezeşti doborâte în SUA. Ce obiective erau supravegheate. Scopul principal, diversiunea?

Foto: Captură video Digi24
Foto: Captură video Digi24

În ultimele zile, forţele armate aeriene ale SUA au doborât mai multe aşa numite "obiecte zburătoare neidentificate". Descrise ca nişte baloane, despre acestea s-a spus că sunt de origine chinezească şi că erau dotate cu echipamente de supraveghere. Ce obiective vizau, însă? 

Într-un material pentru Geopolitical Futures, politologul american George Friedman spune că "relaţia dintre naţiuni este mereu complexă şi adesea greu de înţeles. Iar uneori intră chiar pe tărâmul bizarului. Apoi, la nivelul cel mai extrem, intră în lumea baloanelor, obiectelor zburătoare neidentificate şi al avioanelor F-22. Toate astea converg, aşa cum se spune la Washington, în minciuni şi conferinţe de presă. Totul pleacă de la faptul că personajul negativ probabil, China, afirmă că SUA i-a încălcat spaţiul aerian cu baloane de cel puţin 10 ori. Nu e imposibil, dar ridică şi un semn de întrebare cu privire la motivele pentru care China a permis aceste încălcări fără niciun răspuns". 

Potrivit informaţiilor făcute publice de Pentagon, baloanele spion chinezeşti au intrat în spaţiul aerian a peste 40 de naţiuni în ultimii ani. "Având în vedere faptul că aceste obiecte sunt totuşi vizibile de la sol, este ciudat că nimeni nu a făcut vâlvă despre ele. Întrebarea este următoarea: ce căutau chinezii? Şi ce căutau americanii, dacă acuzaţiile de la Beijing sunt corecte? Ambele ţări au mulţi sateliţi spion, folosiţi pentru a cartografia locaţia navelor capabile să transporte arme nucleare. Aceşti sateliţi au evoluat într-atât încât pot detecta o mulţime de obiecte de la sol, precum şi o multitudine de semnale electronice", mai arată Friedman. 

Baloanele chinezeşti, o diversiune?

Dar sateliţii nu pot detecta chiar totul. 

"Guvernul SUA nu a explicat exact ce spionau aceste baloane chinezeşti, lucru rezonabil, dar mă face să mă întreb ce anume căutau chinezii şi de ce era nevoie de aceste sisteme lente. Evident, nu aveau misiunea de a căuta multe obiecte în timp real. Poate că se uitau de mai aproape la nişte obiecte detectate deja de sateliţi la sol. Astfel de obiective ar trebui să stea pe loc pentru perioade mai mari de timp. 

Dar poate că este doar o distragere a atenţiei. Rusia este mai aproape de Alaska decât China, şi este implicată într-un război în care şi SUA are un rol. Ridicarea unor astfel de obiecte deasupra SUA ar putea muta atenţia publicului spre China, în loc de Ucraina. Sunt sute de funcţii diversioniste pe care aceste obiecte le pot avea, chiar dacă rezultatul final este doar panica şi confuzia", mai spune politologul. 

Întrebarea fundamentală 

"Mai există o întrebare fundamentală. Cum se poate ca astfel de obiecte, atât de mari, la altitudini care permit să fie văzute cu ochiul liber aproape, ar putea trece neobservate, dacă acuzaţiile făcute de SUA şi de China sunt reale? Aceste baloane se mişcă cu graţia unui elefant şi pot fi doborâte şi cu o praştie ceva mai bună. Probabil că sunt extraordinar de avansate din punct de vedere tehnic, din moment ce guvernul SUA nu oferă niciun răspuns la aceste întrebări. Dacă e o chestiune de securitate naţională, atunci e corect. Dar guvernul SUA doboară aceste obiecte, ştiind de la început că sunt chinezeşti, şi nu ne poate spune ce au găsit", a concluzionat Friedman. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel