Prea multe articole științifice omoară știința? Cam acest lucru rezultă dintr-un studiu realizat de Arturo Casadevall, de la Colegiul Medicilor Albert Einstein, din New York.
Studiul numit "Cauzele persistenței nebuniei specfice factorului de impact" a fost publicat pe site-ul mBio. "Teribila nevoie de a publica într-o revistă de prestigiu creează o adevărată nebunie care îi face pe cercetători să nu se mai concentreze pentru a realiza un articol științific de calitate", se arată într-un articol publicat pe mBio, citat de Slate.fr.
De ce vor experții cu atâta ardoare să aibă articole publicate în astfel de reviste? Răspunsul poate fi dat printr-o singură expresie: "impact factor" sau "factorul de impact". Acest indice bibliometric măsoară de câte ori un articol a fost citat în revistele științifice. Din păcate, în ultimul timp, "impact factor"-ul a deviat de la scopul său inițial, explică analiștii.
Calitatea studiilor începe să lase de dorit. Prin urmare, Arturo Casadevall susține că nu mai putem vorbi de știință în adevăratul sens al cuvântului, ci despre o obsesie a experților pentru a-și regăsi numele în paginile revistelor de specialitate. Motivul? Pentru că acest lucru aduce locuri de muncă bine plătite, burse, dar și multă vizibilitate.
Trebuie spus că publicarea unui studiu într-o revistă de știință nu garantează faptul că este vorba despre o cercetare de calitate. Arturo Casadevall zice că cercetătorii nu fac studii de calitate pentru că acest lucru ar cere mult timp și uneori ar putea duce la un eșec, lucru pe care ei nu și-l doresc. Nu vor să piardă luni întregi sau chiar ani în loc să le apară numele de mai multe ori într-un an într-o publicație de profil. Singura soluție ar fi ca oamenii de știință să își schimbe modalitatea de gândire pentru a putea ca domeniul să avanseze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News