O nouă descoperire din vestul Țării Galilor scoate la iveală detalii neștiute despre monumentul Stonehenge, situat în sudul Angliei.
Rămășițele unui monument antic din vestul Țării Galilor indică faptul că pietrele care se aflau în acel loc ar fi putut fi demontate și utilizate pentru a construi cercul neolitic Stonehenge, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii cred că unele pietre folosite la Stonehenge, lângă Salisbury, în sud-vestul Angliei, au fost folosite într-un monument anterior, aflat la 280 de kilometri distanță, în sud-vestul Țării Galilor.
Echipa din spatele descoperirii de la University College London (UCL) a spus că există elemente cheie care leagă Stonehenge, construit în 3000 î.Hr., cu cercul de piatră numit Waun Mawn, din Țara Galilor. Descoperirile, care urmează să fie publicate în revista Antiquity, vor explica de ce monolitele au fost mutate atât de departe, când cele mai multe cercuri similare au fost utilizate aproape de carierele de unde au fost scoase.
Waun Mawn este unul dintre cele mai vechi cercuri de piatră din Marea Britanie și al treilea ca mărime al țării. Regiunea înconjurătoare a fost o zonă importantă și dens populată până în anul 3000 î.Hr., când activitatea pare să se fi încheiat brusc.
Datarea științifică a cărbunelui și a sedimentelor din locurile unde au stat pietrele din situl galez, arată că au fost ridicate cu aproximativ 400 de ani înainte de Stonehenge, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, există indicii potrivit cărora constructorii monumentului Stonehenge au copiat monumentul din Țara Galilor. Waun Mawn are un diametru de 110 metri, la fel ca șanțul care înconjoară Stonehenge, și ambele sunt aliniate la răsăritul la solstițiul de vară, informează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu