Misterul ouălor, ELUCIDAT de oamenii de stiință

 Oamenii de ştiinţă au reuşit să explice cum se face că ouăle au o coajă atât de rezistentă la exterior, dar suficient de friabilă la interior pentru a putea fi spartă de puiul care eclozează, informează vineri Press Association, care preia un material publicat de revista Science Advances. 

Alegeri prezidentiale 2024

O echipă de cercetători canadieni a ajuns la concluzia că această caracteristică este legată de schimbările care se produc în nanostructura cojilor de ou în perioada incubaţiei. O mai bună înţelegere a proprietăţilor cojilor de ou poate avea implicaţii importante pentru securitatea alimentară, susţin ei. 

Echipa de la Universitatea McGill din Montreal a folosit o tehnică nouă pentru a studia nanostructura moleculară şi proprietăţile mecanice ale cojilor. 

Oul este produsul perfect a milioane de ani de evoluţie a păsărilor - o cameră protectoare biomineralizată, cu pereţi subţiri dar foarte rezistenţi, în care se află toate substanţele nutritive necesare creşterii puilor. 

Interioroul oului 

După ce sunt depuse şi în perioada în care sunt clocite, ouăle au coaja suficient de tare pentru a nu se sparge. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă în interiorul oului, viitorul pui de pasăre are nevoie de calciu pentru a-şi forma şi dezvolta sistemul osos. 

Astfel, în timpul incubaţiei, partea interioară a cojilor se dizolvă pentru a furniza calciul necesar formării oaselor. În acest mod oul devine mai uşor de spart dinspre interior, iar puiul poate ieşi în lume atunci când este pregătit să o facă. 

Apelând la microscopie atomică şi la imagistică electronică şi cu raze X, echipa de cercetători canadieni a aflat că această relaţie cu două funcţii este posibilă datorită schimbările ce apar în nanostructura cojilor în perioada de incubaţie. 

Structură obținută în laborator 

În cadrul unor experimente paralele, cercetătorii au obţinut în laborator o nanostructură similară după ce au adăugat osteopontină unor cristale minerale. Ei au descoperit că unul dintre factorii care dau rezistenţă cojilor de ou este prezenţa unui mineral nanostructurat asemănător osteopontinei, o proteină din coaja de ou care se regăseşte şi în compoziţia oaselor. 

"Cojile de ou sunt dificil de studiat prin metode tradiţionale, pentru că se sparg cu uşurinţă atunci când încercăm să le observăm în secţiune prin microscopul electronic", a comentat profesorul Marc McKee de la Universitatea McGill. "Datorită unui nou sistem de secţionare cu undă ionică, am reuşit să observăm ce se întâmplă în interiorul cojilor unui ou", a adăugat el, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel