Misterul "pietrelor mișcătoare" a fost elucidat

Oamenii de știință au rezolvat în cele din urmă misterul deplasării pietrelor pe terenul plat de pe fundul unui lac secat din Death Valley, California, explicându-l prin alunecarea rocilor pe foițe de de gheață formate pe sol în zilele răcoroase.

Vizitatorii ocazionali au fost de multă vreme nedumeriți la vederea unor bolovani în mișcare în zig-zag în depresiunea plină de praf cunoscută sub numele de Racetrack Playa, din Death Valley National Park (SUA), scrie BBC, citat de Agerpres.

Doi cercetatori americani susțin că deplasarea acestor roci — care uneori pot fi grele și voluminoase — este stimulată de foițe subțiri, transparente de gheață formate la suprafața solului în zilele răcoroase și însorite, ei numind acest fenomen "ice shove" ("împingerea gheții").

"Sunt uimit de ironia care rezidă din toate acestea", a declarat paleobiologul James Norris pentru publicația LA Times. "Într-un ținut în care precipitațiile totalizează doi centimetri pe an, rocile sunt împinse în jur prin mecanisme văzute de obicei în climatele arctice", a explicat acesta.

Youtube video image

Descoperirea se bazează pe o întâmplare norocoasă prin care au trecut James Norris și vărul său Richard Norris, în timp ce studiau fenomenul alunecării rocilor. Ei au asistat de fapt la mișcarea bolovanilor în luna decembrie, când s-au dus să verifice camerele de secvențiere a imaginilor la intervale regulate de timp instalate pentru a surprinde acest fenomen. "A fost o răpăială de trosnete peste tot în fața noastră și i-am spus vărului meu: Asta este !", a relatat Richard Norris în revista Nature.

Ei au urmărit aproximativ 60 de bolovani care navigau încet, lăsând pe sol bine-cunoscutele urme ale pietrelor mișcătoare din Death Valley National Park . "Un copil poate merge mult mai repede decât media cu care se mișcă aceste pietre", a spus Norris. De asemenea, el a precizat că rocile nu alunecă prea des, oamenii de știință estimând că mișcarea se produce doar pentru câteva minute dintr-un milion, acesta fiind și motivul pentru care fenomenul nu a fost observat mai demult, mai notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel