Misterul planetei în formă de lacrimă. WASP-103 b este de două ori mai mare decât Jupiter și orbitează o stea imensă, dublă Soarelui

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nu toate planetele sunt rotunde. Una dintre ele are forma unei lacrimi.

Planete din sistemul nostru solar sunt rotunde. Dar în univers există planete care să aibă alte forme? În principiu, prin definiție, planetele sunt rotunde. Acesta trebuie să aibă suficientă masă pentru a produce gravitația necesară pentru a se trage într-o formă sferică.

„De fapt, una dintre specificațiile necesare pentru a fi o planetă este că au suficientă masă încât să le facă rotunde”, a explicat Susana Barros, cercetător senior la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia, pentru Live Science.

Dar asta nu înseamnă neapărat că planetele sunt sfere perfecte, explică oamenii de știință.

„Le numim rotunde, dar nu sunt într-adevăr perfect rotunde, inclusiv propriul nostru Pământ”, a declarat Amirhossein Bagheri, cercetător în științe planetare și geofizică la Institutul de Tehnologie din California.

Atât Pământului, cât și alte planete ca el au adesea o umflătură în jurul ecuatorului cauzată de forța centrifugă, forța exterioară experimentată de un obiect care se rotește. Pe Pământ, această umflătură este ușoară, dar semnificativă: din cauza diferențelor de forță centrifugă și a distanței față de centrul Pământului, lucrurile cântăresc cu aproximativ 0,5% mai puțin la ecuator decât la poli.

Cum poate fi modificată forma unei planete

Dar acest efect poate fi dramatic în circumstanțele potrivite. „Dacă planeta se rotește foarte repede, polii se vor aplatiza”, a spus Barros, ceea ce duce la o formă strivită. În plus, savanții explică faptul că forța centrifugă nu este singura forță care poate modifica forma unei planete.

„Dacă corpul este suficient de aproape de steaua gazdă, atunci aceste forțe gravitaționale care acționează asupra corpului devin atât de mari încât planeta devine alungită”, a spus Bagheri.

Misterul planetei care are forma unei lacrimi



Un astfel de corp este WASP-103 b, o exoplanetă gigantă gazoasă, de două ori mai mare decât Jupiter, care orbitează o stea de aproape două ori mai mare decât Soarele.

WASP-103 b este, de asemenea, „foarte, foarte aproape de stea”, a spus Barros, iar asta îi schimbă forma.

„Există un echilibru între forța gazului care se numește echilibru hidrostatic, care vrea să extindă planeta... și puterea atracției gravitaționale Această atracție de la steaua gazdă duce la o planetă în formă de lacrimă”, a spus Barros.

Această deformare poate chiar schimba modul în care planeta se rotește. Barros a explicat că dacă o planetă începe cu o umflătură pronunțată către steaua de origine și continuă să se rotească în mod normal, „atunci această umflătură nu ar fi întotdeauna în același loc”. El a precizat că deplasarea acelei umflături în jurul planetei în timp ce se rotește folosește multă energie.

„Deci încep așa, dar apoi, foarte repede, se vor alinia”, a spus Barros.

Posibilitatea unei planete toroidale sau în formă de gogoașă

Așa se face că planeta devine blocată de steaua gazdă. În plus, WASP-103 b orbitează extrem de rapid în jurul stelei sale, ceea ce duce la o aplatizare a polilor, a spus Barros. Rezultatul este o planetă foarte zdrobită.

Dar chiar și o sferă strivită este în mare parte sferică, a mai explicat acesta. Unii oameni de știință au propus posibilitatea unei planete toroidale – sau în formă de gogoașă. Acest lucru s-ar putea întâmpla în mod ipotetic dacă o planetă s-ar roti suficient de repede pentru ca forța centrifugă exterioară să depășească forța gravitației trăgând masa planetei spre centrul său. Dar o planetă toroidală nu a fost niciodată observată și nu este probabil să fie în viitorul apropiat, a explicat Amirhossein Bagheri, cercetător în științe planetare și geofizică la Institutul de Tehnologie din California.

„Este mai mult science fiction decât știință”, a spus Bagheri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel