Misterul râului care fierbe a fost dezlegat

foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Singurul râu de pe glob care "fierbe" se află în Peru. Mai sunt lacuri în lume care par că ar clocoti, însă acesta este singura apă curgătoare cu efect de aburi.

Un râu amintit în legendele localnicilor din Peru l-a fascinat de-a dreptul pe geologului Andrés Ruzo încă din copilărie. Curiozitatea acestuia față de acest mit a crescut pe măsură ce afla tot mai multe, ajungând să se întrebe dacă acest râu misterios exista cu adevărat. Îndemnat de această curiozitate și împins de dorința de a-și completa teza de doctorat referitoare la potențialul energetic termal din Peru, Ruzo și-a început propria investigație pentru a descoperi adevărul despre fenomenele de acolo.

Pe parcursul cercetărilor sale, Ruzo a discutat cu experți care i-au spus că râurile fierbinți există în general în apropierea vulcanilor sau pe locul unde cândva a fost un vulcan activ. Cu toate acestea, în regiunea respectivă din Peru nu exista niciun vulcan. Cu determinare și cu pasiune pentru explorare dincolo de limite, în anul 2011, Ruzo s-a aventurat în pădurea amazoniană, unde, în cele din urmă, a găsit râul despre care vorbeau legende.

Potrivit nationalgeographic.com izvoarele cu ape termale sunt destul de comune, iar bazinele termale ajung la aceste temperaturi în alte părţi ale lumii, dar niciunul nu are întinderea acestui râu- este de până la 25 de metri lăţime şi şase metri adâncime, apa fierbinte curgând pe o distanţă incredibilă de 6.24 km. ”Când l-am văzut, am luat imediat termometru. Temperatura medie era de 86 de grade Celsius, nu chiar la punctul de fierbere, însă destul de aproape”, spune el.

Ruzo și-a dedicat ultimii cinci ani studiind râul, ecosistemul şi apa, în speranța de a găsi o explicaţie. Cercetarea sa, susținută parțial de o bursă National Geographic Young Explorers, a reușit în cele din urmă să ofere lumii o parte din secretele acestui fenomen.

Se pare că nu soarele este cel care încălzește apa, ci izvoarele termale create prin intermediul unei falii. De exemplu, un segment al râului Mayantuyacu clocotește datorită izvoarelor termale alimentate de o falie tectonică. Atunci când plouă în zonă, apa se acumulează în stratul poros de roci sedimentare. În timpul deplasării sale prin acest strat de roci, apa este încălzită de căldura emanată din interiorul Pământului. Cu timpul, cantitatea acumulată de apă face ca aceasta, deja încălzită, să se ridice la suprafață de-a lungul faliei sub forma unui izvor termal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel