Niște fosile descoperite recent s-au potrivit cu o specie misterioasă de „plantă extraterestră” găsită în 1969.
Cercetătorii au găsit pentru prima dată fosila în urmă cu 55 de ani într-un afloriment bogat de fosile lângă orașul Rainbow, Utah. Ei au numit frunzele fosilizate - Othniophyton elongatum, sau „plantă extraterestră”. Deși fosila nu a oferit cercetătorilor o imagine clară, ei au crezut că ar putea aparține familiei ginseng-ului, potrivit Interesting Engineering.
Mulți ani mai târziu, Steven Manchester de la Muzeul Florida a dovedit contrariul. El a dat peste o „fosilă de plantă neidentificată și neobișnuit de bine conservată” la Universitatea din California, Berkeley. Apoi a demonstrat că cele două fosile aparțineau aceleiași plante cu „flori și fructe neobișnuite”.
Cu ajutorul celei mai noi tehnologii, noua fosilă aflată într-o stare impecabilă de conservare nu doar luminează misterul vechi de 55 de ani care înconjoară o plantă veche neidentificată, ci dezvăluie că există „mai multă diversitate în înregistrarea fosiliferă a plantelor cu flori decât a fost recunoscută anterior.”
Cele două fosile au venit din aceeași locație din Utah: Green River. Activ tectonic în urmă cu 47 de milioane de ani, sistemul lacustru masiv a captat o gamă largă de pești, reptile, păsări și plante în detalii deosebite. În cazul eșantionului original, cercetătorii au avut doar frunze cu care să lucreze.
Noua probă de fosilă a oferit un portret mai complet al plantei enigmatice. Frunzele au fost atașate unui exemplar unic, conform unei declarații recente a Muzeului din Florida. Nu era o singură frunză formată din foliole mai mici, ci apăreau și flori și fructe de pădure.
„Această fosilă este rară pentru că are o crenguță cu fructe și frunze atașate. De obicei, acestea se găsesc separat”, a spus Manchester într-un comunicat.
După ce au identificat că cele două fosile aparțineau aceleiași plante, au putut stabili că planta nu era un ginseng. Dar atunci, ce a fost? În general, în paleobotanică, plantele dispărute care existau cu mai puțin de 65 de milioane de ani în urmă sunt adesea plasate în genurile moderne.
Muzeul din Florida a început să reanalizeze planta când un nou curator al inteligenței artificiale a echipat cercetătorii cu tehnologie de ultimă oră. Ei au putut studia fosila în detaliu. Așa au observat chiar și semințe.
„În mod normal, nu ne așteptăm să vedem acest lucru păstrat în aceste tipuri de fosile, dar poate că am trecut cu vederea pentru că echipamentul nostru nu a preluat acest tip de relief topografic”, a spus Manchester.
Noua analiză a dezvăluit că planta prezenta o anatomie izbitoare, cum ar fi reținerea staminelor sau a organelor reproducătoare masculine ale florii. În mod normal, ele „căd pe măsură ce fructul se dezvoltă”, a zis Manchester. „Și acest lucru pare neobișnuit prin faptul că reține staminele în momentul în care are fructe mature cu semințe gata să se împrăștie. Nu am văzut asta în nimic modern”, a mai zis el.
Planta nu are rude nici moderne, nici dispărute, ceea ce i-a făcut pe cercetători să o descrie drept „extraterestră”, singura de acest fel văzută vreodată.
Articolul a fost publicat în revista Annals of Botany.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu