O nouă analiză a unui meteorit provenit de pe Marte și care a căzut pe Pământ reaprinde discuția despre existența vieții pe Planeta Roșie.
Meteoritul este vechi de 1,3 miliarde de ani și a căzut pe Pământ în urmă cu mai mult de un secol.
Meteoritul Nakhla prezintă structuri ovoide, asemănătoare fosilelor de celule descoperite pe Terra, care au conținut apă și pot reprezenta rezultatul unui proces biologic. Oamenii de știință susțin că în trecut Marte ar fi fost lovit de asteroizi mari, coliziuni în urma cărora ar fi putut să apară condiții pentru apariția și dezvoltarea vieții, scrie Daily Mail.
Acest studiu a fost realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie și Grecia, din care face parte și profesorul Ian Lyon de la School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences din cadrul Universității din Manchester.
Caracteristicile respective sunt structuri ovoide formate dintr-o argilă cu un conținut bogat în fier. Meteoritul respectiv conține o varietate de minerale. Prezența acestor minerale sugerează că stratul de permafrost de la suprafața lui Marte a fost topit în urma unui impact cu un asteroid și apoi s-a amestecat cu fluide de la suprafață și din subsol.
O altă ipoteză susține că această trăsătură distinctă ar fi putut fi formată de acțiunea unor materiale biologice, fiind asemănătoare unor structuri create de organisme unicelulare pe Pământ. Chiar dacă această ipoteză se va dovedi falsă, teoria privind impactul cu asteroizi confirmă că în trecut pe Marte ar fi existat condiții pentru apariția vieții.
Din multe puncte de vedere aceste caracteristici sunt similare rămășițelor de celule fosilizate descoperite pe Pământ și ne-au pus pe gânduri pentru că meteoritul provine, fără nicio îndoială, de pe Marte", a explicat profesorul Lyon. Studiul nostru a ajuns la concluzia că probabil nu era vorba de celule, dar este evident că la un moment dat (aceste structuri) au conținut apă — apă ce a fost încălzită, probabil în urma impactului unui asteroid".
Viața are nevoie de temperaturi moderate pentru a exista, iar cum suprafața lui Marte este foarte rece, impacturile cu asteroizi ar fi putut să asigure creșterea necesară de temperatură, în subsolul planetei, pentru apariția vieții.
"Am putut demonstra că există acolo toate ingredientele necesare pentru existența vieții. (În subsolul marțian) nu este prea rece iar condițiile nu sunt foarte dure. Viața așa cum o percepem noi, sub forma bacteriilor, spre exemplu, ar putea să existe acolo, deși nu avem încă dovezi directe. Pe Marte ar fi putut exista viață și, în anumite forme, ar putea să mai existe încă", a mai adăugat el.
Echipa de oameni de știință analizează în prezent meteoritul în căutarea eventualelor urme biologice care ar oferi dovezi directe cu privire la existența vieții pe Marte.
Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Astrobiology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu