Imagini rare cu mai mulți mistreți au fost surprinși într-o pădure a Parcului Național Piatra Craiului.
"Oare câți mistreți sunt în acest video? Mistreți fără număr într-o pădure a Parcului Național Piatra Craiului, filmați de o cameră de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului național. Arealul mistreţului în România este larg răspândit, preferând însă zonele de deal și câmpie, cu păduri de foioase sau conifere, cu sol umed. Turmele de mistreți trăiesc în relații sociale foarte bine stabilite și toți membrii ciurdei sunt în relație de rudenie. Femelele trăiesc în cârduri împreună cu purceii şi godacii, fiind conduse de scroafele cele mai bătrâne, numite şi „scroafe conducătoare”. Masculii tineri sunt acceptaţi în cârduri până la vârsta de un an, iar cei maturi sunt solitari.
Este un animal omnivor, hrană vegetală de bază fiind ghinda și jirul. Mistrețul este un animal robust, cu dimensiuni de circa 1,5 metri lungime, 1 metru înălțime la greabăn şi 200 kilograme în greutate. Parcul Național Piatra Craiului asigură faunei bogate toate condițiile de hrană, liniște și adăpost, iar pe teritoriul parcului fauna este strict protejată. Parcul Național Piatra Craiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 14.800 de hectare în județele Brașov și Argeș, din care 10.860 de hectare păduri, din acestea peste 6.000 de hectare fiind protejate", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Romsilva.
În alte imagini surprinse de Romsilva în Parcul Național Retezat apar mai multe ciute și un cerb.
"Ciute și cerb (Cervus elaphus) în Parcul Național Retezat surprinși de către camerele de monitorizare a faunei. Atât ciutele (femelele cerbilor), cât și cerbii (masculii) trăiesc în turme și au comportamente fascinante care reflectă dinamica vieții sălbatice. Iată câteva scene din viața acestora, care ilustrează interacțiunile lor și modul în care se adaptează la mediul natural Comportamentul ciutelor de a se adăposti în „gropi” sau adâncituri din pădure pe timp de iarnă are un rol important în supraviețuirea lor. Aceste „gropi” sunt mai degrabă locuri adâncite sau adăposturi temporare, adesea în zone cu vegetație densă sau locuri unde zăpada este mai moale.
Acestea sunt folosite de ciute în special pentru a se proteja de condițiile severe ale iernii și pentru a-și conserva energia. Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul, fauna fiind protejată.
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România", se arată într-o altă postare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci