Un nou mit se pare că a fost demontat. Cartofii şi pastele făinoase ca atare nu îngraşă, dar modul de preparare şi ceea ce se pune alături pot duce la kilograme în plus.
Piloni ai piramidei alimentare, ca şi orezul şi pâinea, ei conţin mulţi nutrienţi şi au puţine calorii, relatează luni passionsante.be.
Astfel, 200 g de cartofi fierţi reprezintă doar 152 kcal şi conţin 0% materii grase, dar 200 g de cartofi prăjiţi furnizează 686 kcal şi 42 g de materie grasă! Fără a mai pune la socoteală sosul: o lingură de 15/20 g de maioneză echivalează cu 150 kcal şi 18 g de materie grasă.
Cartofii, pastele făinoase, orezul şi pâinea constituie baza unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, reprezintă importante surse de carbohidraţi, fiind mari furnizori de energie. Pâinea, pastele făinoase şi orezul complete conţin mai puţin zahăr decât versiunea rafinată şi mai multe fibre, ceea ce facilitează tranzitul intestinal, scrie Agerpres.
Consiliul superior belgian al sănătăţii (CSS) recomandă ca 55% din aportul zilnic de energie să provină din carbohidraţi, cu maximum 30% de materii grase. Acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm în medie, zilnic, patru-cinci cartofi fierţi în aburi sau în apă (210-350 g) sau 200g de orez sau paste făinoase sau între cinci şi 12 felii mici de pâine (175-420 g), în funcţie de vârstă greutate şi efort fizic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu