Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul podcastului „Nod în papură”, printre altele, despre mâncare.
Și au distrus un mit: cum și când devin celebrele E-uri... cancerigene.
„Prin 1960, pe conservele considerate cele mai bune scria „au conservanți”. Pentru că doar apăruseră conservanții și dădea bine pe etichetă să ai scris așa ceva”, a zis Alfred Bulai.
Jurnalistul Val Vâlcu a zis că el și acum cumpără muștarul care are conservanți dat fiind faptul că mănâncă foarte rar și trebuie să-l păstreze mai mult timp în frigider, până îl termină.
„Da, dar acum alimentele se vând mai bine dacă au pe etichetă: „nu conțin conservanți”. Se profită și de faptul că lumea nu prea știe care este treaba cu E-urile. Sunt E-uri care sunt cancerigene, sigur, dar...”, a mai zis sociologul.
Val Vâlcu a adăugat: „Haide să dărâmăm un mit. Un nu știu de care E, care se punea în biscuiți, s-a dovedit că este cancerigen, cu condiția să mănânci o tonă de biscuiți pe zi. E-urile pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”.
Orice poate să facă rău, depinde de doza pe care o iei.
Și apa plată te poate ucide. Dacă bei prea multă, mori.
Nu toate E-urile sunt cancerigene. E-urile sunt aditivi alimentari care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aroma, aspectul și durata de valabilitate a produselor alimentare. Există sute de E-uri diferite, iar multe dintre acestea sunt considerate sigure și sunt aprobate de către autoritățile de reglementare ale alimentelor din întreaga lume.
Cu toate acestea, există câteva E-uri care au fost asociate cu un risc crescut de cancer sau alte probleme de sănătate. De exemplu, E-urile care conțin azotat de sodiu sau nitriți (E249-E252) sunt utilizate pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare, dar consumul excesiv poate crește riscul de cancer la stomac și alte probleme de sănătate.
VEZI ȘI: Dr. Bălănică, despre legumele care sunt aur pentru corp: Nicio masă fără ele! Ne satură, ne ajută să fim sănătoși și să avem o bună calitate a vieții și a sistemului digestiv - https://www.dcnews.ro/dr-balanica-despre-legumele-care-sunt-aur-pentru-corp-nicio-masa-fara-ele-ne-satura-ne-ajuta-sa-fim-sanatosi-si-sa-avem-o-buna-calitate-a-vietii-si-a-sistemului-digestiv_908421.html
În general, este important să urmăriți conținutul etichetei produselor alimentare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare legată de E-uri și dieta dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News