Mit românesc sau poveste internațională? Ambulanța neagră, sperietoarea copiilor și a părinților din țara noastră

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mitul „ambulanței negre care răpește copii” a răscolit România timp de aproape patru decenii și este răspândit în toată lumea. În ciuda numeroaselor dezmințiri din partea autorităților, acest zvon alarmist persistă, amplificat de era digitală și de rețelele de socializare.

Originea mitului

De-a lungul anilor, „ambulanța neagră care răpește copii pentru a le recolta organele” a devenit o poveste recurentă în România. Deși zvonurile se răspândesc rapid din cauza internetului, acest mit a circulat în forma sa originală cu mult înainte de apariția rețelelor de socializare. Primele zvonuri despre o astfel de ambulanță au apărut în anii '60 în America de Sud și s-au răspândit rapid în alte părți ale lumii. În Europa de Est, mitul a luat forma „Volga Neagră”, condusă de diverse figuri sinistre, inclusiv preoți, călugărițe ori chiar Diavolul însuși.

Cazuri recente

În 2018, acest mit a generat evenimente deosebit de periculoase. O scriitoare din Brăila, aflată la volanul unei dubițe - o fostă ambulanță albă, folosită pentru a promova un eveniment cultural -, a fost la un pas de a fi linșată de o mulțime furioasă. Incidentul s-a petrecut în zona Gării de Nord, unde oamenii au forțat ușile mașinii, au tras-o afară și au agresat-o, stârnind teroare și confuzie.

Această psihoză colectivă nu este un fenomen nou. În anii '80, zvonuri similare despre sectanți care ar fura organele oamenilor circulau frecvent. De asemenea, în 2007, județul Prahova a fost martorul unei panici similare, când se zvonea că o ambulanță neagră cu un preot, un medic și un polițist răpeau copiii pentru a le fura organele.

Amplificarea mitului prin rețelele de socializare

În era digitală, rețelele de socializare au amplificat acest mit, transformând zvonurile în psihoze colective. De exemplu, în Bacău, acum câțiva ani, mai mulți elevi de liceu au suferit atacuri de panică auzind zvonurile despre ambulanțe negre care răpesc copii și le fură organele. Tot în 2018, membrii unei asociații dintr-un microbuz alb au fost ridicați de poliție, după ce oamenii au sunat la 112, suspectându-i că răpesc copii pentru organe.

Context internațional

Acest mit nu este exclusiv românesc. În Europa de Est, mitul „Volga Neagră” a circulat intens în anii '60 și '70, în țări precum Rusia, Polonia și Cehoslovacia. În America de Sud, primele zvonuri despre răpiri pentru organe au apărut în anii '60. În Australia, în 2013, elementul „duba neagră” a îngrozit populația, iar în alte părți ale lumii, cum ar fi Kosovo, India și Africa, au existat cazuri reale de răpiri și prelevări ilegale de organe.

Reacția autorităților

Poliția Română a încercat de nenumărate ori să liniștească populația. Poliția Română a publicat chiar și o avertizare pe Facebook, subliniind că nu a existat niciun caz real de răpiri de copii sau adulți pentru prelevare de organe. Autoritățile au făcut apel la rațiune și la evitarea distribuției de mesaje false care nu fac altceva decât să creeze panică nejustificată.

„Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate... este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural”, a transmis Poliția Română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel