Beneficiarii programelor cu finanţare europeană din cadrul programelor POS DRU au returnat, miercuri, în mod simbolic pre-finanţările proiectelor lor. Aceştia au protestat, astfel, faţă de ultima modificare, unilaterală şi fără consultări, a contractelor de finanţare din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale a organizat, miercuri, un miting de protest în faţa sediului AM POS DRU. Beneficiarii finanţărilor europene spun că nu mai pot susţine proiectele începute, din cauza întârzierilor de luni de zile la plata rambursărilor. Picătura care a umplut, însă, paharul o reprezintă desele modificări ale programelor de finanţare, urmate de ameninţări de tipul „semnează în trei zile sau ţi se reziliază contractul“, susţine Flavia Preda, din cadrul Coaliţiei ONG pentru Fonduri Structurale. Acest fapt este cauzat mai ales de reglementările impuse prin Ordinul 1995/23.08.2011 emis de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ordinele Ministerului Finanţelor Publice nr. 2359.
Autoritatea de Management pentru POSDRU a decis modificarea unilaterală a contractelor de finanţare cu privire la reducerea prefinantarii la numai 10% din valoarea bugetelor şi eşalonarea acesteia în tranşe, deşi ordinul prevede doar mecanismul de acordare a prefinanţării nu şi modificarea cuantumului acesteia. Cea de-a doua modificare reprezintă solicitarea restituirii de către beneficiari a sumelor din prefinanţare nesolicitate spre rambursare în primele 12 luni de la primirea prefinanţării, în condiţiile în care pentru numeroşi beneficiari, aceasta măsura este retroactivă.
Reprezentanţii Coaliţiei ONGuri pentru Fonduri Structurale spun că „toate aceste prevederi sunt, din punctul nostru de vedere, nelegale şi vor pune o presiune şi mai mare asupra proiectelor care deja suferă din cauza întârzierilor masive la plata rambursărilor. În plus, termenul de trei zile impus beneficiarilor pentru a decide dacă semnează noul contract sau le vor fi închise proiectele, a provocat revoltî în rândul acestora”. Deşi nu este prima dată când Autoritatea de Management impune unilateral modificări de contract pentru proiecte aflate în derulare, de data aceasta sunt atinse prevederi constituţionale, prin faptul că anumite măsuri se aplică retroactiv.
Participanţii la mitingul de miercuri au returnat, în mopd simbolic, pre-finaţările obţinute pentru dosarele depuse, sugerând că în cazul în care problemele lor nu vor fi rezolvate vor fi nevoiţi să îşi închidă proiectele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News