Miting uriaș pro-Palestina, în Turcia. Bogdan Chirieac dezvăluie care ar putea fi planul lui Erdogan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că mitingul din Turcia poate prevesti niște ambiții politico-militare ale liderului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

„El are nevoie de acest sprijin copleșitor, în plan intern, pentru a face anumite mișcări politico-militare. Nu știu în ce ar putea consta aceste mișcări, dar altminteri nu ar avea nevoie de miting sau de declarațiile adversarilor politici. Una e să sprijini cauza palestiniană și alta e să cauționezi total ororile înspăimântătoare săvârșite de Hamas. Putem spune că, în acest moment, Turcia se îndepărtează sensibil de lumea occidentală și merge către lumea musulmană”, a declarat Bogdan Chirieac, la Antena 3-CNN.

Declarațiile analistului vin în contextul unui miting de proporții organizat de partidul președintelui Turciei.

Ce se întâmplă în Turcia?

Președintele Tayyip Erdogan participă, sâmbătă, la una dintre cele mai mari manifestații pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, cooptându-și baza politică islamistă cu o zi înainte de centenarul republicii laice a Turciei, scrie Reuters.

Analiștii politici au afirmat că discursul său, planificat la Istanbul, are ca scop consolidarea criticilor tot mai intense la adresa bombardamentelor Israelului în Fâșia Gaza și eclipsarea sărbătorilor de duminică care marchează rădăcinile laice ale Turciei.

Turcia a condamnat decesele civile israeliene cauzate de raidul Hamas din 7 octombrie, prin sudul Israelului, dar Erdogan a descris grupul militant ca fiind alcătuit din "luptători palestinieni pentru libertate", în această săptămână.

El a criticat, de asemenea, susținerea necondiționată a unor state vestice pentru Ierusalim, atrăgând replici dure din partea Italiei și Israelului.

Spre deosebire de mulți aliați NATO, Uniunea Europeană și unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă. Aceasta găzduiește de multă vreme membri ai grupului islamist, susține o soluție cu două state și s-a oferit să joace un rol în negocierile pentru eliberarea ostaticilor răpiți în timpul asaltului din 7 octombrie.

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că agravarea crizei umanitare din Gaza și presiunea din partea aliaților politici l-au determinat pe Erdogan să-și intensifice retorica.

Turcia "va proteja principiile sale și le va împărtăși cu comunitatea internațională, dar trebuie să facă acest lucru printr-o diplomatie mai delicată dacă vrea să joace un astfel de rol diplomatic în viitor", a spus Ulgen.

Șefii partidelor naționaliste și islamiste aliați cu Erdogan - care l-au ajutat să obțină victoria în alegerile strânse din mai - sunt așteptați să participe la manifestația desfășurată la vechiul aeroport din Istanbul. Unele media turcești au raportat că au fost invitați și câțiva lideri arabi acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel