Citește în articol mai multe despre noul patriarh al Bulgariei.
Tradițional apropiată de Rusia, biserica creştină ortodoxă bulgară are un nou patriarh. Mitropolitul Daniil de Vidin, în vârstă de 52 de ani, a fost ales. Poziția mitropolitul Daniil după invazia Rusiei din Ucraina a fost în favoarea Kremlinului.
Într-o adunare a delegaţilor şi a Sfântului Sinod, Daniil a obținut 69 de voturi din 138. Rivalul său Grigorie, considerat neutru de experţi, a obținut 66 de voturi. Trei voturi au fost declarate nule.
Daniil vine după carismaticul patriah Neofit, care a decedat în luna martie. Răposatul Neofit a oficiat timp de peste zece ani, şi care a cerut încetarea războiului din Ucraina.
Conform agenției AFP, citată de Agerpres, analiștii amintesc că Daniil a susținut, într-un lung mesaj video difuzat în 2023, invazia rusă din Ucraina.
Noul patriarh a fost, de asemenea, un fervent critic al deciziei din septembrie 2023 a Guvernului Bulgariei de a-l expulza pe şeful Bisericii ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, şi pe doi preoţi din Belarus acuzaţi că servesc interesele geopolitice ale Rusiei.
Biserica Ortodoxă Bulgară reprezintă mai mult de două treimi din populaţie.
La ceremonie nu a fost prezent patriarhul rus Kiril, susținător al războiului.
Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, rivalul patriarhului Kiril pe scena internațională, a fost prezent la ceremonia de întronizare a patriarhului în catedrala ortodoxă din Sofia, care poartă numele sfântului rus Alexandr Nevski.
Alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, patriarhul Bartolomeu a celebrat o slubă, în iulie 2023, la Istanbul, în memoria victimelor războiului din Ucraina.
Biserica ucraineană și-a anunțat în luna mai din 2022 ruptura de Rusia, declarând ”independenţa totală” faţă de autorităţile religioase ruse.
Noul patriarh Daniil, cu numele laic Atanas Nikolov, s-a născut pe data de 2 martie 1972. A intrat în mănăstire la vârsta de 25 de ani, în 1997, luând numele Daniel. În 2002 a absolvit teologia la Universitatea din Sofia. Patru ani mai târziu, în 2006, a primit rangul de arhimandrit, iar în 2008 a fost hirotonit episcop. În 2011, a fost transferat ca episcop vicar al eparhiei bulgare din America, Canada și Australia, iar apoi în 2018 a fost ales Mitropolit de Vidin, conform basilica.
Daniil a emis în luna noiembrie din 2022 directive pentru preoții săi criticând tendința de ”a semăna ura faţă de una dintre părţile beligerante, desemnată ca unic agresor”.
Conform unui sondaj realizat recent de Gallup, mulți bulgari s-au îndreptat spre religie de la sfârșitul comunismului, care a impus ateismul, 58% declarându-se credincioşi.
Bulgaria este o țară slavă și ortodoxă, membră a UE și a NATO. Din punct de vedere istoric și cultural este apropiată de Moscova, dar de la începutul invaziei ruse în Ucraina relațiile au fost tensionate.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis duminică un mesaj la întronizarea mitropolitului Daniil de Vidin.
„Demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aţi fost chemat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, 'Marele Arhiereu' (Evrei 4, 14), presupune o responsabilitate pastorală deosebită pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, mai ales în aceste vremuri dificile, marcate de numeroase crize morale, sociale, economice şi chiar de conflicte militare. În contextul multiplelor provocări ale lumii de astăzi, Domnul nostru Iisus Hristos, 'Păstorul cel Bun' (Ioan 10, 11), ne cheamă pe toţi slujitorii Bisericii Sale să oferim mărturie, prin cuvânt şi faptă, despre adevărul mântuitor al Evangheliei Sale. Astfel, suntem convinşi că Preafericirea Voastră, credincios şi harnic slujitor în Via Domnului, veţi contribui la apărarea şi afirmarea valorilor creştine în lumea contemporană şi la promovarea lucrării social-filantropice a Bisericii Ortodoxe”, transmite Patriarhul Daniel.
Patriarhul Daniel se declară ”deplin încredinţat” că noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare va fi ”un vrednic urmaş al celui întru veşnică pomenire Patriarhul Neofit şi al celorlalţi venerabili Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare”, a căror moştenire spirituală o va continua ”cu fidelitate şi dinamism şi cu aceeaşi purtare de grijă pentru biserica şi comunitatea ortodoxă română din Sofia”.
„În aceste clipe solemne, ne rugăm ca Atotmilostivul Dumnezeu să Vă dăruiască pace, bucurie şi mult ajutor, ca să păstoriţi Biserica Ortodoxă Bulgară pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi şi a întregii Ortodoxii. (...) În numele Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, felicităm pe Preafericirea Voastră cu ocazia acestui eveniment binecuvântat, dorindu-Vă ani mulţi şi rodnici în slujba Sfintei Biserici Ortodoxe a Bulgariei!”, a mai spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu