Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat mitul colesterolului.
Nutriționistul Mihaela Bilic susține că grăsimile sunt esențiale în alimentația noastră, dar că trebuie consumate cu moderație.
"Din anii 70, grăsimile au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. Colesterolul din mâncare se transformă în colesterol care se depune pe vase, ei bine, a fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare este vinovat, ficatul face singur colesterol, iar colesterol alimentar are impact 10% pe nivel total de colesterol. Deci nu untul și cașcavalul sunt de vină, ci mai degrabă ficatul nostru obosit face colesterol prea mult.
Haideți să lămurim un pic care sunt procentele de grăsime din diverse alimente grase. Cașcavalul are 45% grăsime și untul 80% grăsime. Slănina e cea mai bogată în grăsime, avem 70% grăsime, mezeluri concentrate, 45% carnea proaspătă, chiar și cea împănată, nu depășește 20% grăsime, iar mușchiulețul 4% grăsime. Uleiul de măsline ori cel de floarea soarelui sunt cele care au 100 % grăsime, în unt avem doar 80%, deci uleiul e mai concentrat în calorii decât untul și slănina.
Că tot vorbeam de fructe oleaginoase, sunt o gustare preferată de mulți pe sistemul sunt sănătoase, dar, atenție, pe lângă nutrienți avem 40% grăsime, în jur de 600 de calorii la 100 de grame, uleiul are 900 de calorii. Avocado, pe care mulți dintre noi îl considerăm un fruct, este, mai degrabă, un unt vegetal, deci avocado nu se mănâncă bucată cu bucată. Avem 350 de calorii grăsime în avocado. Grăsimea se mănâncă cu măsură, dar este esențială în alimentația noastră", a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV.
Andrei Roşu, cunoscut maratonist şi susţinător al unui stil de viaţă vegan, lansează critici dure la adresa Mihaelei Bilic, medic nutriţionist, după ce aceasta a vorbit despre mezeluri în alimentaţie.
"Pastramă, șuncă, salam…sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!
Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru- un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.
Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs", a scris Mihaela Bilic pe Facebook acum câteva zile. Vezi AICI ce a spus Andrei Roșu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu