Am prezentat la DC Conducem un clip video care arată cât de simplu este să se producă un accident. Concret, şoferul unei maşini nu a văzut autoturismul oprit în faţa sa pentru că se uita la un accident produs cu doar câteva clipe în urmă şi a făcut, la rândul său, accident.
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, afirmă că acesta este un mit care se confirmă, dar şi că accidentele din trafic pot intra la capitolul distrageri pentru ceilalţi şoferi. În plus, spune el, în zona în care se produc accidente pot apărea, de multe ori, coliziuni chiar mai grave decât cele iniţiale.
"Asta intră la capitolul distrageri. Cel de la volan, în afară de faptul că era o vreme morocănoasă, nu vede că maşina din faţă s-a oprit să vadă ce s-a întâmplat sau că era coloana oprită. Se întâmplă foarte, foarte des asta. Atenţie! Acesta este un mit care se confirmă. Când apare un accident, se mai întâmplă uneori alte accidente, de multe ori chiar mai grave decât cel iniţial. Eşti tentat să te uiţi la ce s-a întâmplat. Şi atunci apar accidente chiar în zona respectivă. Clipul este o confirmare că aceste lucruri se întâmplă. Intră la capitolul distrageri.
Distragerea principală este telefonul mobil. Pe urmă avem discuţii aprinse în maşină, dar poate fi şi un gând profund. Şi mai poate fi şi o astfel de fază. Pomii, agricultura, casele de pe margine nu sunt chiar o distragere. Sunt lucruri normale. Pot fi şi case frumoase sau un copac nu ştiu în ce formă, dar e mai rar să te distragă. Dar accidentul pe lângă care treci e mai rar. Clipul ăsta video arată clar că dacă te uiţi după alţii rişti să faci şi tu accident", a declarat Titi Aur la DC Conducem.
"Bătrânii pot să piardă din abilităţi şi din simţurile fizice, asta e o discuţie. Dar, în general, tinerii produc cele mai multe accidente. Şi produc accidente din cauza unei combinaţii fatale: lipsă de experienţă, lipsă de instinct de conservare, în combinaţie cu adrenalină multă, şi anturajul. Ca să nu mai spun de substanţe, care în ultima perioadă, din păcate, sunt tot mai prezente. Mai rar vom vedea un bătrân la 60-70 de ani drogat, dar un tânăr e mult mai probabil.
La bătrâni, într-adevăr, scade instinctul, dar apare cel de conservare. Dar pot face accidente pentru că nu au văzut, că nu au auzit ceva, că nu s-au orientat, că au pierdut acele abilităţi. Şi vorbim chiar de oameni care au fost şoferi profesionişti. Iar la bătrâni mai apare o problemă gravă. Acea încăpăţânare, o frustrare şi o neacceptare a faptului că nu mai sunt ca în tinereţe. Ei simt o decădere în faţa societăţii, a familiei. Acel 'cum, eu nu mai pot?'. Şi de asta spun că aici ar trebui să intervină societatea, cu fineţe, cu diplomaţie.
Nu te poţi duce la un bătrân să îi spui că nu mai e capabil şi că nu mai are dreptul. Trebuie găsită justificarea medicală şi calea diplomatică prin care să îi transmiţi acest lucru, că nu mai are voie să conducă", a declarat Titi Aur la DC Conducem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News