Lovitură dură pentru reputația furnicilor de vieţuitoare extrem de harnice, odată cu publicarea unui studiu american realizat pe o specie de o talie foarte mică (aproximativ 4 milimetri) aparţinând genului Temnothorax: până la 60% dintre ele sunt "leneşe" şi nu fac nimic.
Un studiu, realizat recent în statul american Arizona pe mai multe colonii de furnici de talie forte mică, aparţinând genului Temnothorax, a arătat, într-o manieră surprinzătoare, că peste jumătate dintre furnicile unei colonii sunt în general inactive, informează atlantico.fr, relatează descopera.ro.
Acest procent de "inactive" a spulberat mitul furnicii harnice, a cărei viaţă este petrecută muncind pentru binele coloniei, aşa cum reiese şi din fabulele lui Jean de la Fontaine.
Însă "inactivă" nu înseamnă "inutilă", chiar dimpotrivă. Utilitatea unui individ pentru societate nu se măsoară în sarcinile pe care acesta poate să le facă în interiorul sau în afara grupului social. Masculii, de exemplu, nu participă niciodată la sarcinile de recoltare a hranei, de îngrijire a puilor şi de curăţare a muşuroiului. Ei au un singur rol: asigurarea funcţiei de reproducere, în general în timpul unui zbor nupţial efemer, în urma căruia mor, după ce îşi transmit genele. Este un rol primordial pentru supravieţuirea speciei, chiar dacă ei nu fac nimic altceva în întreaga lor existenţă.
Muncitoarele inactive nu sunt furnici bătrâne, dar nici cele mai slabe dintre ele (acestea sunt pe cale naturală eliminate). Grupul furnicilor muncitoare inactive ar exista pentru a asigura la nevoie o reacţie adecvată a coloniei, adaptată la nevoile întregului grup.
O furnică poate deveni activă sau inactivă? Cele mai slabe dintre ele sunt în mod natural inactive sau hazardul este acela care stabileşte acest rol? - Răspunsul este unul negativ, nu hazardul stabileşte acele roluri. Activitatea unui individ poate fi influenţată de morfologia sa. Se vorbeşte astfel de sub-caste morfologice, fiecare fiind devotată unui anumit tip de sarcină. Soldaţii sunt specializaţi în apărarea coloniei. Casta reproducătoarelor asigură funcţia de reproducere.
Există însă și cazuri când nu morfologia, ci vârsta este elementul determinant al comportamentului: este vorba de ceea ce se numeşte "polietism de vârstă". Cele mai tinere dintre muncitoare rămân în muşuroi, în contact cu regina, apoi se îndepărtează progresiv şi asigură funcţii de îngrijire a puilor, de curăţare a muşuroiului, de curăţare a surorilor lor. Cele mai în vârstă şi, deci, cele mai experimentate, asigură serviciul periferic (pază), apoi serviciul exterior (eliminarea deşeurilor în afara coloniei, furajare şi explorare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News