Multe femei se întreabă când trebuie să facă pauză de la anticoncepționale.
Anticoncepționalele au fost mereu un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum că ar duce la îngrășare, la dereglări menstruale etc.
Nu, pilulele contraceptive nu provoacă mult temutul cancer la sân. Până în prezent, pilulele au fost folosite în siguranţă de milioane de femei. Specialiștii susțin că folosirea pilulelor contraceptive nu crește riscul apariţiei cancerului ci, dimpotrivă, scade riscul cancerului ovarian şi al celui de endometru (mucoasa care îmbracă cavitatea uterului).
Greţuri, mici sângerări sub formă de picături între menstruaţii, denumite spotting-uri, în special dacă femeia a uitat să ia o pilulă sau dacă le ia cu întârziere, uşoare dureri de cap, senzaţie de tensiune a sânilor, uşoară creştere a greutăţii, amenoree (lipsa menstruaţiilor), acestea sunt posibilele simptome. Atenție! Posibile, nu sigure. Aceste efecte secundare nu sunt obligatorii, ele apar doar la unele femeii şi nu sunt periculoase pentru sănătate.
Dozele de hormoni conţinute de contraceptivele orale au fost diminuate de-a lungul timpului, astfel încât, în prezent s-au înlăturat aproape integral efectele secundare periculoase şi s-a diminuat intensitatea celor foarte supărătoare, cum ar fi greţurile şi sângerările.
Nu. Dacă te simţi bine şi te-ai acomodat cu contracepţia hormonală, nu există niciun motiv pentru care să te opreşti, decât dacă te-ai decis că vrei un copil.
Imediat după terminarea foliei de contraceptiv și apariția menstrei secundare întreruperii contraceptivului, nu mai exista protecție față de o posibilă sarcină.
După întreruperea contraceptivelor nu exista risc pentru malformații fetale la viitoarea sarcina, informează Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu