Populația mondială va crește de la 7 la 9 miliarde până în 2050, iar producția agricolă trebuie să crească cu 60% în următorii 40 de ani pentru ca lumea să nu moară de foame. Singura soluție în mometul de față o prezintă plantele modificate genetic.
Autoritățile din toată lumea garantează siguranța acestora atât pentru consumul larg, cât și pentru mediu. Astfel, au ales un set de mituri pe care le-au doborât prin certitudini științifice.
Mit: Produsele modificate genetic nu sunt sigure
Realitate: Se fac cercetări de peste trei decenii, inclusiv de către autoritățile europene. Toate au arătat că produsele modificate genitic (OMG) sunt sigure, iar consumatorii care au consumat astfel de alimente încă din 1996, nu prezintă niciun semn de înrăutățire a stării de sănătate. Consumând produse obținute prin biotehnologie este sigur și pentru copii sau însărcinate. Numeroși oameni de știință, reprezentanți ai autorităților sanitare și organizații din domeniul sănătății încurajează consumul de OMG. Este vorba despre Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația pentru Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Asociația Medicală Americană (AMA), Agenția Națională pentru reglementarea Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA).
Mit: Consumatorii, fermierii și mediul vor avea de suferit
Realitate: Plantele modificate genetic sunt mai sănătoase și fiind mai rezistente, recolta este mai mare, iar prețul de producție mai mic. Cu alte cuvinte, avem alimente mai bune, mai multe și mai ieftine, deci în beneficiul producătorilor, dar și consumatorilor. Biotehologia permite reducerea îngrășămintelor, protejarea solului și reducerea insecticidelor. Este simplu. În timp ce în Europa se folosesc substanțe chimice pentru a garanta recolta, în America plantele sunt astfel create încât aceste culturi să poată rezista fără îngrășăminte și pesticide sau cu o cantitate minimă de astfel de substanțe.
Mit: Consumatorul nu știe ce mănâncă
Realitate: Orice produs ce are în compoziție OMG are o etichetă detaliată pe care găsim informații despre cum a fost produs și ce conține. Dacă s-a schimbat ceva prin biotehnologie, este trecut pe etichetă.
Mit: OMG se cultivă doar în zonele subdezvoltate
Realitate: În 2012, 17,3 milioane de fermieri din 28 de țări, în special SUA, au cultivat plante modificate genetic. Alimentele și ingredientele derivate din biotehnologie au început să fie consumate în SUA din anii 90. Se estimează că 70% din produsele alimentare din America conțin OMG.
Mit: Calitățile nutritive ale OMG sunt inferioare celor tradiționale
Realitate: OMG au aceleași calități nutritive ca alimentele convenționale, ba mai mult, unele dintre ele sunt chiar îmbunătățite, cum ar fi de exemplu uleiurile pentru gătit.
Mit: OMG vor lua locul culturilor convenționale
Realitate: Potențialul de transfer al polenului este același indiferent de metoda de producție - OMG, bio sau convețional. De asemenea, ele pot coexista, prin polenizarea încrucișată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News