Tot mai multe companii farmaceutice anunță rezultate importante în ceea ce privește dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, iar vaccinarea în masă a populației pare a fi destul de aproape.
O lume întreagă urmărește cu sufletul la gură toate informațiile despre cercetările privind vaccinurile anti-COVID, mulți sperând că apariția serului va pune stop epidemiei care a afectat întreg mapamondul. Până acum vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt cele mai avansate vaccinuri anti-COVID din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Toate au ajuns la finalul Fazei III de teste clinice, iar specialiștii au anunțat că au o eficacitate promițătoare.
Totuși, pe rețelele sociale, au apărut și o mulțime de mituri, știri false și teorii ale conspirației privind aceste seruri. Mulți dintre oameni au dubii atunci când vorbesc despre vaccinarea anti-COVID, motivul principal fiind apariția destul de rapidă a acestora.
Specialiștii au demontat miturile apărute în spațiul public.
“Am ajuns la o asemenea performanţă medicală pentru că cercetările nu au început de la zero. Am avut cercetare pe virusuri foarte similare şi aici mă refer la primul SARS şi la virusul MERS, care nu au ajuns pandemie şi am avut noroc că nu au ajuns pandemie. Şi pe lângă asta, resursele materiale, financiare şi evident umane care au fost investite în dezvoltarea de vaccin.”, susține medicul imunolog Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford.
Și reprezentanții AstraZeneca au oferit o explicație. Într-un răspuns trimis Ştirilor Protv, reprezentanţii companiei spun că au reuşit să reducă timpul care în trecut era alocat pentru birocraţie. Asta pentru că încă din procesul de cercetare, trimit datele pe care le află la autorităţile de reglementare din Europa, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada. Acest lucru va face ca autorizarea vaccinului să nu mai dureze atât de mult ca înainte.
”Vaccinul nu aduce în corpul oamenilor nicio anomalie, nu produce nicio schimbare la nivelul ADN-ului uman şi nu face altceva decât să înveţe celulele sistemului nostru imunitar cum să reacţioneze mai rapid atunci când coronavirusul apare în organism.”, a explicat Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică.
”Avem agenţia europeană pentru medicamente, este agenţia supremă care dă autorizaţie ca vaccinul să fie pus pe piaţă, iar numai atunci când vaccinul va fi sigur va fi pus pe piaţă.”, a precizat Ştefan Turcu, oficial al Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu