Ministrul Vlad Voiculescu refuză să deblocheze suma necesară pentru realizarea primului transplant de plămâni din istoria României.
Publicitate
Transplantul pulmonar nu poate funcționa încă din cauze birocratice, din lipsa alocării fondurilor necesare pentru operațiile propriu-zise. În aceste condiții, românii sunt nevoiți să se adreseze unor clinici din străinătate pentru acest gen de transplanturi.
În context, Asociația Transplantaților din România, transmite că în secunda în care se acreditează primul transplant pulmonar, conform legii, nu mai ai voie să trimiți la spitalele din străinătate care înghit o groază de bani. Din comunicatul de presă transmis de ATR se înțelege că Vlad Voiculescu, prin faptul că nu lasă să se facă transplantul pulmonar în România, ar putea face jocul spitalelor din străinătate.
"Deoarece discuțiile în media au luat amploare cu privire la transplantul pulmonar și efectuarea acestuia în România, iar redacțiile de presă ne contactează pentru un punct de vedere, considerăm că este cazul să facem cunoscută opinia asociației cu privire la acest subiect.
ATR grupează și reprezintă pacienți cu toate tipurile transplant, cu arie de acoperire națională, iar asociația este implicată activ în promovarea și susținerea acestei ramuri de vârf a medicinei.
Trebuie să precizăm, că din momentul în care o unitate spitalicească din țară noastră a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finanțarea de către statul român a operațiilor de transplant pulmonar, dar și a monitorizării pacienților post transplant, în exteriorul țării", transmite Asociația Transplantaților din România.
"Susținem de mai mulți ani necesitatea creării unui centru de transplant pulmonar în țara noastră din următoarele considerente:
- creșterea accesului la transplant pulmonar;
- accesul rapid la monitorizare și tratament în situații de urgență medicală a pacienților transplantați;
- scăderea costurilor atât că transplant, cât și că monitorizare;
- fructificarea experienței acumulate de medicii pneumologi din țara noastră.
Cu privire la acreditarea și efectuarea de transplant pulmonar la spitalul Sfântă Maria, pacienții sunt interesați de următoarele aspecte:
- dotarea blocului operator și a secției de ATI;
- condițiile de îngrijire spitalicească, recuperare și monitorizare;
- existența completă a corpului medical pe segmentele: operator, ATI, recuperare și monitorizare.
În acest context, așteptăm cu mult interes concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății, poziția Agenției Naționale de Transplant și decizia Ministrului Sănătății", mai transmite Asociația.
Vlad Voiculescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu reprezentanți ai ANT și cu patru specialiști de la Eurotransplant, care proveneau de la centre din Olanda, Austria, Germania, Belgia, context în care s-a stabilit să fie realizat un audit în luna decembrie la Spitalul "Sfânta Maria", dar și la un alt centru care se află "în competiție" cu acesta și care, la rândul său, dorește să facă acest tip de transplant. Potrivit acestuia, scopul este de a se asigura o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și de a avea recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniu sau un plan despre cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare.
"Am decis să nu începem activitatea la acest centru în interesul pacientului român și nu în defavoarea lui", a explicat ministrul Sănătății.
El a spus că, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la Viena se află 5 pacienți români.
"Un transplant pulmonar la Viena costă în jur la 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la 'Sfânta Maria' am primit o primă cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro după care am rugat o justificare a costurilor, răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-odată costa 80.000 de euro. (...) În acest moment sunt 5 pacienți pe lista de așteptare la Viena la AKH. (...) În general, durata medie de așteptare pentru un transplant pentru plămâni la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor", a afirmat demnitarul.
Vlad Voiculescu a explicat că nu există în privința transplantului pulmonar "o exclusivitate" la clinica AKH Viena, iar pacienții pot să aibă mai mult oferte și de la alte clinici din străinătate. "Există 5-6 clinici în Europa la care se poate apela", a arătat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu