Soarta PSD depinde de strategia pe care o va adopta în prezent. Dacă îl va susține sau nu pe Dacian Cioloș în fruntea unui nou guvern. În prezent, tace și lasă uși deschise. Din lăcomie, este de părere jurnalistul DCNews, Val Vîlcu. O lăcomie care ar putea să taxeze scump social-democrații la alegerile din 2016.
"PSD avea ocazia să iasă cu fruntea sus de la guvernare, pentru că nu au fost dați jos de PNL. Din istorie, învingătorul primește admirație și un bonus de încredere. Dacă Guvernul Victor Ponta ar fi fost răsturnat de PNL, așa cum liberalii au dorit și au încercat în repetate rânduri, fără succes, ar fi fost o înfrângere pronunțată. Greșeala care a dus la pierderea guvernării a fost în alianța de guvernare și nu poate fi atribuită atât PSD-ului, cât UNPR-ului, pe linia Gabriel Oprea- Cristian Popescu Piedone. Victor Ponta a făcut un gest de onoare, înainte ca politicianul Cristian Popescu Piedone să-și dea demisia. PSD a ieșit onorabil de la guvernare și avea șanse să se poziționeze, pentru că voturile sunt, în general, negative, ca partid de opoziție în următorul an, până la alegeri. PSD avea șansa să arate că Guvernul PNL nu va face mai mult decât Guvernul Ponta și chiar să sancționeze posibilele greșeli. Social-democrații ar fi putut sta fix un an într-o opoziție comodă, după trei ani și jumătate de guvernare", este de părere jurnalistul Val Vîlcu.
Lăcomia PSD
După un an de stat în opoziție, PSD-ul ar fi putut veni ca alternativă, pe baza unui vot negativ împotriva PNL. Însă, după cum spune jurnalistul citat, "lăcomia îi face pe PSD-iști să nu spună că votează împotriva Guvernului Dacian Cioloș- un guvern al liberalilor, nu există guvern de tehnocrați. Dacă PSD ar fi spus că intră ferm în opoziție, UNPR ar fi făcut alianță de guvernare cu PNL și UDMR". În acest context, PSD s-ar fi putut distanța clar de eventualele greșeli ale Guvernului condus de Dacian Cioloș și s-ar fi evidențiat ca partid de opoziție. Val Vîlcu adaugă: "lăcomia PSD este de a mai avea oameni în structurile deconcentrate, de a mai păstra oameni în poziții de conducere la nivelul regiilor de stat, de a mai păstra influența în județe. Pentru această miză, PSD face enorma greșeală de a fi amestecat cu guvernarea lui Dacian Cioloș. Prin urmare, nu se va putea legitima ca partid de opoziție, rămânând agățaț de Putere. În continuare, PNL se va agăța de Klaus Iohannis, de popularitatea lui, iar PSD va rămâne fără argument electoral și chiar va fi ținta reproșurilor celor nemulțumiți de clasa politică. PSD se expune prin această tactică. Bine ar fi fost să-și retragă sprijinul și să spună că nu votează Guvernul Dacian Cioloș pentru a da semnalul că e Guvernul PNL, nu un guvern de tehnocrați. Un guvern de tehnocrați înseamnă că nimeni nu-și asumă răspunderea".
[citeste si]
Alina Gorgiu, copreședinta PNL, a aruncat deja momeala printre liberali în ceea ce privește eliminarea social-democrațiilor din funcțiile deconcentrate, când a declarat că vor începe depesedizarea. Declarației liberalei poate veni și din frica nemulțumiților din partid care ar putea să nu susțină Guvernul Cioloș, după patru ani în care s-au luptat, fie cu Traian Băsescu alături de PSD, fie cu PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci