EXCLUSIV  Miza transformării digitale. Alina Gorghiu: E mai mult decât una financiară. ”Am plecat de pe ultimul loc, suntem... tot pe ultimul loc”

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Vicepreşedintele Senatului României, Alina Gorghiu, a vorbit la conferinţa organizată de DC Media Group - “DIGITALIZAREA ROMÂNIEI. NOILE PROVOCĂRI ALE TRANSFORMĂRII DIGITALE”. Aceasta a subliniat că statul român e încă în urmă la capitolul digitalizare şi modernizare a sistemelor de transfer şi gestiune a datelor informatice.

Întrebată de gazda dezbaterii de azi, jurnalista Elena Cristian, în ce stadiu e România în acest moment când vorbim de digitalizare, Alina Gorghiu a răspuns: "În urmă. Ştiţi că această miză a transformării digitale a mai mult decât o miză financiară, este o miză de strategie naţională. Nevoia asta sistemică să ne ducem în direcţia corectă este una care a fost satisfăcută parţial. Am plecat de pe ultimul loc şi, deşi statul a făcut eforturi considerabile la acest capitol, suntem... unde credeţi? Tot pe ultimul loc. Asta e realitatea. S-au înregistrat progrese nu doar în România, în toate statele membre UE în domeniul digitalizării, însă acest decalaj între statele de pe primele locuri şi cele de pe ultimele locuri s-a menţinut. Dacă din tot angajamentul ăsta care nu ne avantajează aş putea să găsesc însă şi un lucru p cr să-l menţionez, dumneavoastră ştiind că eu sunt o susţinătoare a femeilor, în general, în orice domeniu, pot să vă spun că dacă la 90% din capitolele analizate de acest indice al economiei şi societăţii digitale suntem restanţi, ei bine la acest subcapitol care se referă la specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, vorbim de aproape o treime femei dintre absolvenţii aceştia. În România, specialiştii din această zonă sunt  26% femei şi ocupăm locul 4. deci, femeile specialiste din domeniul digitalizării sunt foarte bune, remarcate la nivel european, lucru care ar trebui să ne facă mândri şi să ne ridice semne de întrebare."

Copia xerox devine istorie: "Nu-ţi mai dau, dom'le, niciun fel de copie, le ai pe toate!"

"Vreau să vă actualizez un pic cu proiectele legate de digitalizare care trec prin Senat. A trecut o lege care mie mi-a fost foarte dragă, aceea care prevede eliminarea obligaţiei cetăţeanului de a depune la ghişeu orice copie de pe acte.Ştiţi că aveam o mare problemă. Trebuia să facem copii xerox de pe orice act, chiar dacă acel act era emis chiar de instituţia care ne cerea documentul respectiv. Asta ne dă acum dreptul să spunem la ghişeu "Nu-ţi mai dau, dom'le, niciun fel de copie, tu teoretic le ai pe toate." Partea bună este că încep să se mişte lucrurile. Partea proastă este că se mişcă greu pentru că nu avem acele baze de date şi nu funcţionează nici interoperabilitatea aşa cum ar trebui. Ministrul Digitalizării a declarat recent că până în vara anului viitor nu va trebui să mai alergăm cu hârtii şi acte personale de la o instituţie publică la alta pentru că, odată depuse, toate acele documente vor putea fi accesate de fiecare instituţie a statului român cu un singur click. Asta înseamnă un pas în plus" a mai spus Gorghiu.

Reamintim că în toamna anului trecut, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege conform căruia se interzice instituțiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii ale avizelor sau alte documente care au fost emise de entități ale statului. Proiectul de lege completează OUG 41/2016. „Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”, prevede proiectul de lege. În schimb, instituțiile pot cere respectivele documente, în format electronic, de la instituțiile ce le-au emis, cu acordul expres al beneficiarului: ”Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”. Au votat „pentru” 291 de deputaţi, iar „împotrivă” unul singur.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel